Srijeda na Festivalu židovskog filma

| Art |

Scena iz filma Suskind na Židovskom filmskom festivalu
Scena iz filma Suskind

Program Festivala židovskog filma danas započinje u 16 sati projekcijama dvaju dokumentaraca – u kinu Europa bit će prikazan njemački film “Hitlerova djeca”, a u Art-kinu Grič film “Bijeg iz lavlje jazbine”. “Hitlerova djeca” u režiji Chanocha Ze'evija donosi nevjerojatnu priču o potomcima najmoćnijih figura nacističkog režima: muškarcima i ženama kojima je ostavljeno trajno nasljeđe koje ih trajno povezuje s jednim od najvećih zločina u povijesti.

U 17.45 sati u kinu Europa bit će premijerno prikazan hrvatski dokumentarac “Ljubav koja ne poznaje granice” autora Jakova Sedlara. Spomenuti film donosi kroniku jednog života i jedne ljubavi  - prati život Ivice Vranetića koji je kao 17-godišnjak riskirao svoj život ne bi li spasio živote mnogobrojnih Židova i židovskih obitelji. Među onima je Ivica spasio bila je i Erna Montillo, ljubav njegova života, koju je oženio nakon 20 godina čekanja.

Film Jedne noći na  Židovskom filmskom festivalu
Scena iz filma Jedne noćo

U večernjim terminima u kinu Europa uslijedit će projekcije dvaju igranih filmova: “Lidice” češkog redatelja Petra Nikolaeva su na rasporedu u 19 sati, a donose mračnu priču iz istoimenog sela, jednog od čeških mjestašca koje pokušava preživjeti rat na najbolji mogući način. U 21.30 sati slijedi film “Jedne noći” redateljice Lucy Mulloy, o pokušaju skupine mladih Kubanaca koji se odlučuju na riskantan put od devedeset milja vode, kako bi iz Kube pobjegli na Floridu. Redateljica i scenaristica filma Lucy Mulloy ovim je dugometražnim prvijencem osvojila publiku i kritiku te tri nagrade na Tribeca Film Festivalu, Teddy nagradu na Berlinaleu te još niz drugih priznanja.

U Art-kinu Grič u 17 sati bit će prikazan dokumentarac “Ameer ima pušku” o osamnaestogodišnjem Ameeru, muslimanskom Arapu, koji je izuzet iz vojske u Izraelu pod pretpostavkom da bi njegovo novačenje moglo ugroziti sigurnost zemlje. U 18.30 sati slijedi dokumentarni film “Nevidljivi ljudi”  o skupini palestinskih homoseksualaca koji su pobjegli od svojih obitelji te se sada ilegalno skrivaju u Tel-Avivu.

Scena iz filma  Nevidljivi ljudi na festivalu židovskog filma
Scena iz filma Nevidljivi ljudi

Posljednji film u Art-kinu Grič na rasporedu je u 19.45 sati; riječ je o igranom filmu “Süskind” – glavni protagonist je Walter Süskind koji u vrijeme Drugog svjetskog rata radi u Židovskom odboru. Iako je njegov posao slanje Židova u kampove smrti, on pronalazi način kako prevariti Njemce.

Pored filmskog programa svi posjetitelji za vrijeme trajanja festivala mogu pogledati izložbu “Antimasonski plakati” koja donosi dvadeset nacističkih propagandnih plakata iz Srbije iz Drugog svjetskog rata u vlasništvu svjetski poznatog dizajnera Mirka Ilića. Izložba se nalazi na 1. katu kina Europa u dvorani Müller, a otvorena je svakog dana festivala od 12 do 23 sata. 

Ulaz na festivalski program je slobodan, stoga nemojte previše razmišljati i zaputite se na ovaj zanimljivi festival i pogledajte odlične filmove!