Slika Leonarda da Vincija "Salvator Mundi" prodana za rekordnih 450,3 milijuna dolara.

| Art |

Slika Leonarda da Vincija "Salvator Mundi"
@christiesinc

Njezina prodaja srušila je više nego dvostruko stari aukcijski rekord koji su držale Picassove "Žene iz Alžira" (Les Femmes D'Alger), prodane za 179,4 milijuna dolara u svibnju 2015.

Riječ je o slici koja pokazuje iznimno majstorsko umijeće, no dugo ju se smatrala kopijom sve dok stručnjaci nedavno nisu potvrdili njezinu autentičnost.
Slika, na kojoj Isus u lijevoj ruci drži kristalnu kuglu, a desnu podiže u znak blagoslova, pokazuje iznimno majstorsko umijeće. Njena veličina je 65x45 cm, a restaurirana je nakon povijesne izložbe o Da Vinciju u londonskoj galeriji 2011. godine.
Prodana je po četiri puta većoj cijeni nego što je ponuđena. Sliku je kupio za sada nepoznati kupac nakon dvadesetominutnog nadmetanja ponuđivača.
"Bio je to trenutak u kojem su sve zvijezde bile usklađene i mislim da bi Leonardo bio veoma zadovoljan", rekao je Jussi Pylkkänen, predsjednik aukcijske kuće Christie's.
Prodaja ove slike oborila je stari aukcijski rekord kojeg je držala slika Picassove "Žene iz Alžira" (Les Femmes D'Alger) koja je u svibnju 2015. godine prodana za 179,4 milijuna dolara.
Slika je prije aukcije bila izložena u Hong Kongu, San Franciscu i Londonu, odakle je odnesena u New York gdje ju je javnost mogla vidjeti prije aukcije.