Danas čitamo nagrađivanu knjigu Michaela Chabona, "Sindikat jidiških policajaca"

| Art |

Što bi se dogodilo da je uoči Drugog svjetskog rata prihvaćen prijedlog o stvaranju privremenog utočišta za židovski narod na zapadnoj obali Aljaske? Michael Chabon, Pulitzerom ovjenčani autor romana Čudesne avanture Kavaliera & Claya i Gospoda i pustolovi, poveo se za ovom historijskom mogućnošću i stvorio alternativni svijet u kojem zaista postoji Savezni okrug Sitka, privremena domovina za raseljene Židove iz rata. U toj izmaštanoj paralelnoj povijesti, država Izrael nije se uspjela održati na Bliskom istoku, a Židovi su stvorili svoj mali izolirani univerzum na rubu svijeta, živopisnu naseobinu u kojoj se hladnoća krajolika miješa s jidiškim i indijanskim tradicijama.

Samo, privremeno utočište na Sitki nakon šezdeset godina treba biti vraćeno pod upravu Aljaske, i snovi židovskog naroda na samom su izmaku. No to nije glavni problem mjesnog policajca Meyera Landsmana. Brak mu se raspada, karijera mu propada – a priča počinje kad se jednog jutra probudi u jeftinom hotelu i otkrije da je netko ubio susjednog stanara, bivšeg šahovskog majstora. No kada mu šefovi narede da smjesta prekine istragu o umorstvu, Landsman će se naći u vrtlogu moćnih sila vjere, predanosti, zla i iskupljenja – sila koje tvore njegovu baštinu.

Chabonovu jedinstvenu mješavinu multikulturalne političke satire, uzbudljivog trilera, ljubavne priče i zagonetki izganstva i spasenja na hrvatski je prenijela njegova stalna prevoditeljica Božica Jakovlev. Ovo iznimno ostvarenje kreativne imaginacije primilo je pregršt najvažnijih svjetskih priznanja u žanru znanstvene fantastike i alternativne povijesti, među kojima su nagrade Hugo, Nebula i Locus, i osvojilo čitatelje u više od milijun primjeraka diljem svijeta.