Predavanja Mirka Ilića i Branka Lustiga na Festivalu tolerancije

| Art |

Predavanja Mirka Ilića na Festivalu Tolerancije i židovskog filma
Miroslav Ilić, svjetski poznati dizajner

Sutra počinje Festival tolerancije, odnosno 7. Festival židovskog filma koji  će se održat od 19. do 25. svibnja u kinima Europa i Grič u Zagrebu, a po prvi puta dio filmskog programa od 07. do 09. lipnja bit će prikazan i u Rijeci.

Uz bogat filmski program koji broji čak 57 dokumentarnih, kratkometražnih i dugometražnih igranih filmova, međunarodnu edukativnu filmsku radionicu International Talent Workshop te tematsku izložbu ‘Antimasonski plakati’, Festival se odlikuje i svojim programom Edukacijska jutra. Riječ je o izvaninstitucionalnom obrazovanju mladih o holokaustu i toleranciji koji Festival razvija od 2009. prepoznajući važnost posebne brige o mladima kao najznačajnijem segmentu u razvoju demokratskog društva.

U sklopu prvog ovogodišnjeg zagrebačkog edukacijskog jutra, 20. svibnja u kinu Europa u 12 sati, svjetski poznati dizajner, predavač te autor vizualnog identiteta festivala Mirko Ilić održat će multimedijalno predavanje u sklopu kojeg će govoriti o neofašističkoj ikonografiji sveprisutnoj u javnim prostorima na području država bivše Jugoslavije i šire. Predavanje „Simboli mržnje“ tematizira lokalni odnosno regionalni problem prešućivanja ili nemara javnosti na opažanje simbola te grafičkog govora mržnje neonacističkih grupacija (skinheadsa, neonacističkih i ekstremnih navijačkih skupina...) koje u posljednje vrijeme jačaju, postaju sve veće i sve nasilnije. Kao uvod u predavanje prikazat će se kratki njemački film „Njegova borba“ redatelja Jakoba Zapfa koji prikazuje priču o prkosu, represiji i iskupljenju, o dva brata - ekstremna desničara. Ovaj program namijenjen je srednjoškolcima i studentima.

Drugi program ovogodišnjih Edukacijskih jutara održava se u Zagrebu 23. svibnja (kino Europa u 12 sati) te potom u Rijeci 7. lipnja (Art-kino Croatia u 12 sati). Započinje projekcijom dugometražnog filma „Nadarena djeca“ redatelja Markusa Rosenmüllera koji govori o glazbeno nadarenoj djeci koja razvijaju duboko i iskreno prijateljstvo koje je nadvladalo njihove religiozne i nacionalne različitosti. Nakon projekcije filma, Branko Lustig održat će predavanje o vlastitom iskustvu iz koncentracijskih logora nacističkog režima te iz bogatog životnog iskustva izdvojiti poruku potrebe za oprostom i ljubavlju prema bližnjem te uvažavanju svakog pojedinca. Upravo kako bi podučio današnju djecu o strahotama koncentracijskih logora u Drugom svjetskom ratu, Branko Lustig neumorno progovara o svojim iskustvima iz logora, strahotama koje se nikada ne bi smjele ponoviti. Ovaj program namijenjen je za učenike posljednja dva razreda osnovne škole i prvih razreda srednje škole.