Posjetite izložbu fotografija Aljoša Rebolj: Isklesano vrijeme koju organizira Arterarij

| Art |

Udruga djelovanja u kulturi Arterarij i Kuća za ljude i umjetnost Lauba najavljuju izložbu fotografija kazališnog opusa Tomaža Pandura. Izložba Aljoša Rebolj: Isklesano vrijeme bit će otvorena 22. svibnja u 20 sati u Kući za ljude i umjetnost Lauba te je možete posjetiti do 25. svibnja. 

Tomaž Pandur bio je jedan od najznačajnijih suvremenih kazališnih redatelja koji je svojim radom i suradnjom s Hrvatskim narodnim kazalištem, Dubrovačkim ljetnim igrama i drugima trajno obilježio i pridonio hrvatskoj kazališnoj sceni. Publika i danas ima snažna sjećanja na prepoznatljivu Tomaževu estetiku i kazališni jezik, a umjetnici koji su imali prilike raditi s njim sjećaju se njegovog vizionarstva te jedinstvenog procesa izgradnje kazališnog narativa i slike u upečatljive, zaokružene te uvijek nove cjeline.

O fotografijama Aljoše Rebolja, dio kojih ćete imati priliku vidjeti u ovoj izložbi, Tomaž je u Madridu u srpnju 2010. godine zapisao:

Što osvjetljava naše snove koji se odvijaju u potpunoj tami, zatvoreni iza naših očiju? Sjećanje na svjetlost koje više nema, ili svjetlost budućnosti koju posudimo kao avans protiv sutrašnjega dana koji tek treba svanuti?

Vidiš trenutke koji bi bili izgubljeni u vremenu kao suze na kiši da ih nisi ulovio u pravom, svetom času i isklesao ih u slike – arhetipske, praiskonske slike koje obitavaju u mom kazalištu. Slike koje nikad prije nismo vidjeli. Heksagram trenutka. Uvida u centar vremena. Entitet vremena u kazališnom prostoru postaje: vrijemeprostorkazalište, vrijemeprostor ekstrahirane matrice, čist čin koji u utjecajima emotivnih stanja otkriva mirnoću u pokretu, a u mirnoći trajni pokret. Tijelo daje konture profilu vremena. Mi nismo jedini koji gledaju u oči ove nepokolebljive prošlosti i budućnosti. Vrijeme sjećanja. Slike misli u pokretu, prenosive u vječnost.

Povratnost, trenutni prekidač, bljesak. Svijet kao utjelovljenje. Dijagnoza trenutka. Skeniranje pogleda. Čekaonica sjećanja. Poezija odlaska. Umjetnost putovanja. Metamorfoze. Metempsihoze. Mutacije.

Tvoje fotografije, tvoje skulpture vremena” ispred nas su slike iz kozmičke matrice, sjećanja na možebitnu budućnost, pejsaži aktivnih misli koje nevjerojatnom brzinom putuju kroz zrak – nijemi zrak, sastavljen od slika. Fotografiraš svijet kojeg poznaješ, fotografiraš svijet kojeg stvaraš. Tvoje vrijeme i tvoja sjećanja teku, jedno u drugo. U fotografije stvarnosti koje postaju Kazalište.

Udruga djelovanja u kulturi – Arterarij mlada je organizacija osnovana 2015. godine. Osnovali su je mladi umjetnici i aktivisti za ljudska prava kako bi stvorili prostor za eksperimentiranje i učenje o umjetnosti koja je živa, relevantna, inovativna i koja uvijek propituje granice – fizičke i sve druge – kroz društveno značajne umjetničke prakse. Arterarij otvara, u okvirima svojih mogućnosti, prostor slobodne umjetnosti koju istražuju i stvaraju svi oni koji traže platformu za svoj glas i izričaj, a ne mogu ju naći u mainstream produkcijama. Baš su stoga prvi projekti Arterarija (bili) usmjereni na kritiku društvenih pojava koje ugrožavaju umjetničku i osobnu slobodu. Prvi projekt je bilo javno čitanje književnih djela koja su u tom trenutku doživljavala političke napade, gdje su određene nazadne grupe problematizirale njihovo prisustvo u lektiri. Arterarij je tom prigodom okupio impresivnu grupu glumaca i redatelja koji su stali u obranu umjetničke slobode, a time i slobodnoga društva. Drugi projekt Arterarija, autorski projekt Romana Nikolića u suradnji s izvođačima Sindirelom Bobarić i Sinišom Senadom MusićemPogledajme je formom bio najbliži predstavi, ali je eksperimentirao s kazališnim izričajem i formom performancea, smještajući izvedbe u nekazališni prostor s izlogom, gdje publika nije bila 'zaštićena' s četiri zida kazališta, već je bila smještena između izvedbe i realiteta. Narativ projekta amalgam je osobnih iskustava izvođača, inače mladih Roma, poopćavanja tih osobnih iskustava, a ispresječen je momentima lutanja u društvenu analizu pojava poput diskriminacije i nasilja. Pogledajme je trajna (ili nezavršena) priča o nama: o društvu te ljudima i odnosima koji ga čine.