Počinje Advent u Zagrebu: odabrali smo najbolje od najboljeg

| Art |

Sve lokacije Adventa koje sutra nikako ne smijete zaobići!
Sve lokacije Adventa koje sutra nikako ne smijete zaobići!

Ove subote, čarobne zagrebačke adventske lokacije ponovno će obasjati magična blagdanska svjetlost i probuditi božićni duh hrvatske metropole. Od svih adventskih događanja sigurno će vas najviše razveseliti paljenje lampica u najvećem zagrebačkom parku - Zrinjevcu, te otvaranje Ledenog parka na Trgu kralja Tomislava. Advent u Zagrebu tradicionalna je manifestacija u kojoj hrvatska metropola živi u posebnom ozračju, odišući ljepotom došašća kao i radošću samog Božića.

Središnja događanja s prigodnim glazbenim programom započinju u subotu, 26.11., s tradicionalnim paljenjem prve adventske svijeće na Trgu bana Josipa Jelačića, a centar Zagreba će se potom pretvoriti u čarobnu božićnu bajku i službeno otvoriti blagdansku sezonu.

Svakodnevno nas očekuju koncerti, kulturna i ostala zabavna događanja te ugostiteljska ponuda na mnogobrojnim lokacijama Zagreba. Ako ništa drugo, miris kuhanog vina i toplih blagdanskih jela i slastica odličan su razlog za šetnju kroz čarobni Zagreb. 

LEDENI PARK

Uživate li u čarobnom osjećaju? Upravo to vas očekuje na Tomislavcu, čarobna zimska idila na ledu. Uz zvukove dobre glazbe, klizanje na otvorenom možete obogatiti mirisima i okusima raznih gastronomskih delicija, kao i brojnim kulturnim sadržajima za djecu i odrasle. Još uvijek niste otvorili oči i obuli klizaljke? Ledeni park otvoren je svakodnevno od 10:00 do 23:00 sata.

ADVENT NA ZRINJEVCU

Kad pomislite na Božić, sjetite li se djetinjstva i obiteljskih okupljanja oko božićnog drvca, božićne glazbe i mirisa bakinih specijaliteta? Ako tu sreću koju osjećate u sebi, želite istinski ponovno proživjeti, Advent na Zrinjevcu pravo je mjesto za vas. Osim unikatnih ukrasa i suvenira odabranih umjetnika, uživati možete i u zaboravljenim zagrebačkim specijalitetima. Advent na Zrinjevcu otvoren je radnim danom od 12:00 do 23:00 sata i vikendom od 10:00 do 23:00 sata. Zrinjevac ima bogatu ponudu jela i pića – od  slasnih gulaša, domaćih sarmi, bunceka i krpica sa zeljem, pa sve do sushija i proljetnih rolica. Tu su i tradicionalni štrukli, savijače, germ knedle, medenjaci i najfinija domaća peciva. Posjetitelji će također u prodajnim kućicama moći pronaći hrvatske proizvode koji ujedno mogu biti i idealan božićni poklon za njihove najmilije.

Foto: Mirsad Mehulić
Foto: Mirsad Mehulić

ADVENT NA EUROPSKOM TRGU

U samom centru grada, pješačka zona Europskog trga za vrijeme Adventa postaje omiljeno okupljalište mladih. Koncerti, atrakcije, izložbe i bogata ponuda europskih gradova čini ovo mjesto nezaobilaznom zagrebačkom točkom za sve željne dobre zabave. Osjećate se mlado, preferirate pravi 'urbani štih'? Ovo je pravo mjesto za vas! Ponedjeljkom, srijedom i petkom od 20h muziku pušta DJ Eddy Ramich, a utorkom, četvrtkom, subotom i nedjeljom od 20h bendovi po izboru Balcony TV-a. 

Europski trg (foto: Sanjin Kastelan)
Europski trg (foto: Sanjin Kastelan)

FULIRANJE

Fuliranje, jedno od prvih i najoriginalnijih adventskih događanja ove zime slavi svoj peti rođendan. Do sada ga je posjetilo preko 1.000.000 posjetitelja koji su uživali u više od 500 koncerata i nastupa glazbenika, DJ-a, performera, izložbi. Fuliranje je prvi projekt koji je na ulici predstavio vrhunske hrvatske restoratere, vinare i mnoge druge kreativne izlagače. Fuliranje se prošle godine prvi puta odvijalo na dvije lokacije: Tomićeva i Kurelčeva ulica, te se tradicija nastavlja i ove zime. Za ovu zimu pripremili su 2 različita, a atraktivna koncepta; TOMIĆEVA – CHEF STREET i KURELČEVA – DISCO STREET.

ADVENT NA STROSSU

U periodu od 26.11.2016. do 8.1. 2017. na prostoru gdje se inače održava popularni Strossmartre ove će zime u vrijeme Adventa biti stvorena predivna zimska manifestacija. Iza naziva Advent na Strossu sačinjen je vrlo bogat svakodnevni program u kojem će svoje mjesto i vrijeme za zabavu pronaći posjetitelji svih generacija. Svi koji zakorače na jedan od najromantičnijih dijelova zagrebačkog Gornjeg grada ovdje će zasigurno provesti nekoliko sati jer će ih dočekati 8 bajkovito ukrašenih kućica sa raznolikom gastro ponudom kao i vrlo velik izbor craft piva, čajeva, vina, kuhanih vina i drugih adventskih delicija.

ZAGREBAČKA BOŽIĆNA BAJKA

Ove godine ponovo se događa čarolija na glavnom gradskom trgu - Zagrebačka Božićna Bajka. Vrhunska gastronomska ponuda, od popularnih vrhunskih kobasica i odličnog kuhanog vina pa sve do ekskluzivne ponude talijanskih suhomesnatih proizvoda branda Dobro, štrukli, sarmi, gulaša i drugih delicija. Svaki dan na lokaciji je pripremljen i zabavni program koji se sastoji od mnogobrojnih kvalitetnih izvođača poput Joe Pandura, Songkillersa, Kristijana Beluhana, Danijele Večerinović i drugih, te DJ programa.

ZAGREBAČKA BOŽIĆNA BAJKA
ZAGREBAČKA BOŽIĆNA BAJKA

BOŽIĆNI SAJAM

Drvene kućice prepune ručno izrađenih suvenira i prigodnih božićnih poklona i ukrasa, isprepliću se s onima iz kojih se širi miris kuhanih kobasica, pečenih kestena, kolača i kuhanog vina. Svoje nove vlasnike nestrpljivo čekaju pleteni šalovi, kape i rukavice koje će ih grijati za hladnih dana. Najljepši ugođaj Božićnog sajma doživjet ćete kad padne mrak i sve rukotvorine obasja sjaj božićnih žaruljica. Dozvolite si razgovor s veselim trgovcima kojima poneka šalica kuhanog vina pomogne da i vas udobrovolje ugodnom pričom i duhovitošću.

KOD RUDOLFA - ADVENT ZA VELIKE I MALE

Svakim​ ​danom​ ​od​ ​11.00​ ​do​ ​18.00​ ​sati​ ​program​ ​će​ ​biti​ ​posvećen​ ​djeci​ ​do​ ​12​ ​godina,​ ​a​ ​od​ ​18.00​ ​sati​ ​do ponoći​ ​odraslima. Glavni​ ​junak​ ​čarolije​ ​​KOD​ ​RUDOLFA​​ ​​je​ ​naravno​ ​najdraži​ ​pomoćnik​ ​Djeda​ ​Božićnjaka​ ​–​ ​Rudolf​ ​koji​ ​će dočekivati​ ​svoje​ ​goste​ ​na​ ​Strossmayerovom​ ​trgu,​ ​slikati​ ​se​ ​s​ ​njima,​ ​upućivati​ ​ih​ ​u​ ​dnevna​ ​događanja, pozivati​ ​ih​ ​na​ ​pjevanje​ ​na​ ​pozornicu​ ​i​ ​druge​ ​brojne​ ​aktivnosti​ ​kao​ ​što​ ​su​ ​likovne​ ​i​ ​znanstvene radionice,​ ​jahanje​ ​ponija,​ ​pjevačke​ ​izvedbe​ ​školskih​ ​zborova,​ ​lutkarske​ ​predstave,​ ​crtiće,​ ​doček​ ​Djeda Božićnjaka,​ ​kićenje​ ​jelke.
KOD RUDOLFA - ADVENT ZA VELIKE I MALE
KOD RUDOLFA - ADVENT ZA VELIKE I MALE