Pariz dobiva najskuplju koncertnu dvoranu na svijetu

| Art |

Philharmonie de Paris

Pariz će uskoro postati bogatiji za još jednu kulturnu građevinu. I to ne bilo kakvu, već najskuplju na svijetu. Ovaj put radi se o koncertnoj dvorani koju je osmislio francuski arhitekt Jean Nouvel.

Iako je francuska vlada nedavno limitirala sredstva za kulturne projekte u 2013. godini, Philharmonie de Paris izbjegla je sudbinu ostalih projekata. Je li to zbog važnosti koncertne hale ili zato što su radovi već započeli pa ih ne bi imalo smisla zaustavljati, ne znamo no ono što znamo je da je projekt premašio vlastiti budžet za 187 milijuna eura. Dvorana se smjestila u sjeveroistočnom dijelu grada, točnije u Parc de la Villetteu, imat će 2.400 sjedećih mjesta i otvaranje je predviđeno za 2015. godinu.

S obzirom da su očekivani građevinski troškovi bili 200 milijuna, a već su se popeli na 387 milijuna eura, francuski Senat oštro je osudio izgradnju ovako velebne zgrade u doba krize i recesije. Ipak, Francuzi su očito vječni zaljubljenici u kulturu te će se projekt relizirati po planu. Osim grandiozne zgrade, dvorane će biti multifunkiconalne, a jedna od zanimljivosti je popis koncerata na pročelju zgrade, tj. na visini od čak 52 metra.