Najpoznatiji umjetnici koji slikaju s kavom i čokoladom dolaze na Festival kave i čokolade

| Art |

Slikanje s kavom, Karen Eland

Već smo vam pisali kako se od 6. do 9. veljače zgrada HDLU-a na Trgu žrtava fašizma postaje pravi raj za ljubitelja kave i čokolade. Tako ćete na Zagreb Coffee & Chocofestu moći kušati vrhunske čokolade i kave, zabaviti se uz brojne gastro radionice, show cooking, korisna predavanja, ali i uživati u atrakcijama svjetski poznatih umjetnika. Festival kave i čokolade u skladu s mjestom svoga održavanja - zgradom Hrvatskog društva likovnih umjetnika (bivša džamija), stavlja jak naglasak na umjetnosti koje su tematski ili materijalom vezane za kavu i čokoladu stoga su i atrakcije Festivala svjetski poznati umjetnici.

Slikanje s kavom, Karen Eland
Slikanje s kavom, Karen Eland

Tako će ovaj zanimljivi Festival posjetiti Karen Eland, talentirana slikarica iz SAD-a koja je među prvima u svijetu počela slikati kavom i čokoladom te Saimir Strati, jedan od najpoznatijih svjetskih umjetnika iz područja tehnike mozaika. Svojim neobičnim mozaicima grandioznih dimenzija šokira umjetnički svijet i osvaja Guinessova priznanja za svjetske rekorde. Oboje umjetnika izlažu svoje radove po cijelome svijetu, a na Festivalu će Eland uživo slikati kavom i čokoladom dok će Strati raditi mozaike od zrna različitih vrsta kave.

Mozaik Samira Stratija
Mozaik Samira Stratija

Inače, Saimir Strati jedan je od najpoznatijih svjetskih umjetnika iz područja tehnike mozaika koji je ujedno i slikar. Stvorio je neke od najoriginalnijih i najimpresivnijih mozaika u povijesti, za koja je osvojio čak sedam Guinnessovih rekorda te stekao međunarodnu slavu. Za svoje mozaike koristi neobične materijale poput umjetnih noktiju, čačkalica, vijaka, ljuski jajeta, školjki, CD-a, zrna kave, grah, porculan i ogledala. Svijet umjetnosti šokirao je 2006. godine svojim gigantskim mozaikom - portretom Leonarda da Vincija od umjetnih noktiju. Samo 24 dana i 500,000 komada noktiju bilo mu je dovoljno da završi ovo umjetničko djelo i dobije svog prvog Guinnessa.  Najveći mozaik od čačkalica na svijetu napravio je 2007. godine, zatim je uslijedio najveći mozaik od plutenih čepova nakon čega je od milijun zrna kave napravio mozaik „Jedan svijet, jedna obitelj, jedna kava“.  

Mozaik Samira Stratija
Mozaici Samira Stratija

Karen Eland talentirana  je slikarica iz SAD-a koja koristi espresso kavu i čokoladu za slikanje. Počela je njima slikati 1998. godine kao studentica u lokalnom kafiću u Tulsi (Oklahoma), vježbajući skice za Akademiju likovnih umjetnosti na kojoj je studirala. Promatrajući kapljice omiljenog napitka koje bi se prosule po papiru došla je na ideju da počne slikati kavom. Njezina forma Coffee art sofisticirana je tehnika slikanja vodom i espressom kojom preslikava neka od najpoznatijih djela likovne umjetnosti (Djevojka sa bisernom naušnicom, Mona Lisa, Posljednja večera, itd.). Karen slika i čokoladom - onom tekućom ali i „običnom“ jestivom pločicom koju koristi kao pastele) te je zvijezda Internet portala i TV show programa. Za slike joj treba od nekoliko sati do nekoliko mjeseci, a cijene njenih djela kreću se od 50 dolara pa sve do 20.000 dolara. Izlagala je u Londonu, Hong Kongu, Dubaiju, Seoulu, Ukrajini te brojnim gradovima u SAD.

Slikanje s kavom, Karen Eland
Slikanje s kavom, Karen Eland

Ulaz na Zagreb Coffee & Chocofest je besplatan pa ovaj nadolazeći tjedan pohrlite na ovaj slatki festival.