Na muzej ulične umjetnosti u Zagrebu stižu i svjetski grafiti umjetnici

| Art |

Muzej ulične umjetnosti
Muzej ulične umjetnosti

Početak rujna već četvrtu godinu zaredom prolazi u znaku uličnih umjetnika iz hrvatske i raznih krajeva europe. Četvrto izdanje Muzeja ulične umjetnosti, osim već prepoznatljivih murala donosi nekoliko noviteta. Nakon što su 2010. prekrili 450 m Branimirove ulice živopisnim muralima, iduće dvije godine uljepšavali su zagrebačke kvartove Dugave i Siget, a ove godine Muzej ulične umjetnosti seli se na novu i jedinstevenu lokaciju - u unutrašnjost stare vojne bolnice u Vlaškoj 87 u koji će umjetnici ući ovih dana, dok će radovi biti predstavljeni javnosti u razdoblju od 22 - 29.rujna.

Ovogodišnje izadnje Muzeja ulične umjetnosti bavi se revitalizacijom napuštenih gradskih prostora na način da na tim lokacijama dovodi kulturni sadržaj i na privremeni rok pretvara ta «nemjesta» u kulturno žarište, mjesto susreta i razmjene znanja i vještina i to na europskom nivou.

Osim što muzej po prvi puta djeluje u unutrašnjosti napuštenog prostora ove godine je postao i dio projekta 'Recover the Streets' u suradnji s četiri europska grada: Zaragoza (Španjolska), Toulouse (Francuska), Besanson (Francuska) i Cologne (Njemačka) s kojima je oformljena mala mreža festivala unutar koje razmjenjujemo iskustva, lokalne umjetnike i na taj način potičemo širenje znanja i promociju Hrvatske, Zagreba i hrvatskih umjetnika u Europi.

Također, u suradnji s zagrebačkim centrom za nezavisnu kulturu i mlade - Pogon, osmišljen je natječaj za oslikavanje fasade Pogona jedinstvo. Natječaj traje do 6. rujna te organizatori pozivaju umjetnike svih disciplina i generacija da pošalju svoje prijedloge za oslikavanje. Izlagače bira žiri u sastavu: Gaella Gottwald (HDLU), Nenad Barić (Pogon) i Dafne Berc (Analog).

Osim već prepoznatljivih murala, ovogodišnji MUU donosi nam i instalacije među kojima je i ona priznatog hrvatskog umjetnika Sergeja Vutuca, zatim kolaboraciju s Dis - Patch kolektivom iz Beograda, rad multimedijalnog hrvatskog umjetnika Davora Sanvincintija te uz brojne hrvatske umjetnike i one iz Italije, Španjolske, Francuske, Bugarske, Srbije i Bosne i Hercegovine. 

Muzej ulične umjetnosti i ove godine nastavlja uspješnu suradnju s HDLU. Nakon prošlogodišnje intervencije engleskog kolektiva ROBOTS ove godine Gjino Šutić predstavlja ekološki osviješteni projekt Solarnog drveta ispred HDLU-a.