Livio Badurina, Ana Karić i Nataša Dangubić u novoj predstavi Saše Božića?

| Art |

Novi kazališni uradak redatelja Saše Božića, naziva “Dezerter”, okuplja neke od najzanimljivijih umjetnika suvremenog hrvatskog teatra: prvaka drame HNK Livija Badurinu, kazališnu divu Anu Karić, jednu od najboljih hrvatskih glumica, Natašu Dangubić, Petru Hrašćanec, plesačicu i koreografkinju nagrađenu Nagradom hrvatskog glumišta 2012., dvije nove glumačke nade - Radu Radolovića i Milicu Manojlović te renomirane glazbenike Alena i Nenada Sinkauza. “Dezerter” je priča o vlastitim paranojama, beskrajnim noćnim morama, strahovima, surovoj stvarnosti i svemu onom što povlači za sobom. Premijera je zakazana za 16. listopada, u Velikoj dvorani Teatra&TD, s početkom u 20 sati. Reprize su na programu, 17., 18. i 19. listopada u isto vrijeme na istom mjestu.

U prvom dijelu predstave gledamo današnjeg pojedinca koji živi sa strahom, posvuda vidi očite znakove propasti i guši se u nemoći vlastite promjene. U drugom dijelu, otvaraju se motivi koji tematiziraju posvemašnju nesigurnost hrvatske inačice liberalnog kapitalizma: manipulacija odgovornosti, nesigurnost zaposlenja,  bešćutnost prema starosti, strahovi i razočaranja ljudi suočenih s nedjelotvornošću sustava. Te dvije linije spajaju se u završnici predstave koja neizravno postavlja pitanje - tko je  zaista  dezerter iz društva obilja i jesu li naši strahovi uistinu neutemeljeni?

Inspiriran, između ostaloga filmom Takeshelter Jeffa Nicholsa te Kiklopom Ranka Marinkovića, Saša Božić se upustio u radikalnu analizu moralne i intelektualne krize suvremene hrvatske stavrnosti u kojem osjećaj za ljudsko gubi bitku pred silnicima politike.Ovim projektom, nastavlja se koprodukcijska suradnja umjetničke organizacije de facto i Teatra &td  koja je do sada rezultirala projektima O prijateljstvu,  Nosferatu i Fantom svjetla. Hoćete li ići gledati ovu zanimljivu predstavu?