Krležini "Gospoda Glembajevi" na sasvim novi način oduševili izvedbom

| Art |

Žarko Savić, Vesna Tominac Matačić i Andrej Dojkić

Sinoć je u prepunom zagrebačkom klubu Kolding održana izvedba najpoznatije drame Miroslava Krleže „Gospoda Glembajevi“. Ovu zanimljivu adaptaciju u autohtonom okruženju režirao je Željko Senečić.

Gospoda Glembajevi
Gospoda Glembajevi

Poznati redatelj, scenograf, pisac i slikar Željko Senečić ponovno se vratio u teatar novim uprizorenjem najpoznatije Krležine drame Glembajevi“, koju povodom 120. godišnjice Krležinog rođenja postavio u produkciji umjetničke organizacije MENORAH.

Robert Bošković i Mišo Mihočević
Robert Bošković i Mišo Mihočević

Prostorije Kolding cluba idealna su scena za predstavu jer se ništa nije trebalo mijenjati, sve izgleda kao autentični salon u kući bogate obitelji Glembaj, gdje se oko biljarskog stola sukobljavaju jedina dva muška pripadnika slavne dinastije. Stolica koju Leone Glembaj koristi u predstavi je originalna stolca ”US Marshalls” koja je pripadala glumcu Kirku Douglasu, a režiser Željko Senečić je odlučio stolicu pokloniti ”Glembajevima”.

Gospoda Glembajevi
Gospoda Glembajevi

"Sama ideja za ovu predstavu proizašla je iz mojih razgovora s Miroslavom Krležom prije više od trideset godina, kada mi je jednom prilikom rekao da sama srž i osnova Glembajevih leži u svega tri lika i njihovim međusobnim odnosima", pojasnio je redatelj Željko Senečić svoju odluku da napravi predstavu sa samo tri glavna lika iz drame.

Robert Bošković i Mišo Mihočević
Robert Bošković i Mišo Mihočević

U glavnim ulogama oca i sina Glembaja odlično su se snašli Žarko Savić kao Ignjat i mladi Andrej Dojkić kao Leone. U predstavi također glumi i Vesna Tominac-Matačić u ulozi Barunice Castelli.

Gospoda Glembajevi
Gospoda Glembajevi

Ovakvom “cabaret” scenom gdje se publika nalazi niti pola metra od glumaca, daje jedno potpuno novo, interaktivno iskustvo gledateljima koji više nisu tek puki promatrači, nego i indirektni sudionici predstave. Ususret 29.12.,  obilježavanju godišnjice smrti Miroslava Krleže, svake nedjelje u klubu Kolding možete uživati u ovom jedinstvenom doživljaju Glembajevih.