Izložba poznatog fotografa Đure Janekovića u Rimu

| Art |

Izložba Đure Janekovića

U ponedjeljak 16. prosinca u rimskom Palazzo di Venezia otvara se izložba poznatog hrvatskog fotografa Đure Janekovića čije je trajanje predviđeno do 12. siječnja. Inicijativa za predstavljanje ove vrlo zanimljive izložbe je potekla od Veleposlanstva Republike Hrvatske u Rimu koje je uz Ministarstvo kulture i Muzeja za umjetnost i obrt ujedno i organizator ove izložbe. Radi se o financijski i tehnički zahtjevnom projektu realiziranom i uz pokroviteljstvo Grada Zagreba.

Izložba Đure Janekovića
Izložba Đure Janekovića

Usprkos bogatstvu kulturne ponude Rima, izložba je i prije samog otvaranja pobudila veliki interes tako da je najčitaniji talijanski dnevnik “La Repubblica” objavio na svojim stranicama članak kojim se poziva Rimljane  da posjete izložbu. Radi se o opusu i izboru fotografija koji predstavlja Zagreb kao vrlo urbanu i građansku sredinu Mitteleurope, “putovanje u prošlost koje vodi publiku u otkrivanje Zagreba 30-ih godina, dinamičnog grada u prisnom kontaktu sa europskim modernizmom”, izvještava Repubblica, a prenose brojni talijanski portali.

Izložba Đure Janekovića
Izložba Đure Janekovića

Autorica izložbe Marija Tonković, koja je ujedno i autorica prve izložbe radova Đure Janekovića iz 2009. godine u Muzeju za umjetnost i obrt, nakon čega su mu fotografije uvrštene i u sve ostale recentne izložbe hrvatske fotografije napisala je povodom ove izložbe: “Izložba  Đure Janekovića u Rimu je prigoda i za uspostavljanje analogije sa poznatom rečenicom Dunda Maroja Marina Držića čija se radnja odvija u Rimu : Žene, pari li vam se ovo Mirakulo Rim iz Dubrovnika gledat? Ovom se izložbom omogućuje suprotan pogled: Iz Rima je moguće gledati na drugu obalu Jadrana pa čak i dalje na Zagreb 30-ih godina”.

Izložba Đure Janekovića
Izložba Đure Janekovića

Izložbu će otvoriti veleposlanik Hrvatske u Rimu Damir Grubiša, a na otvorenju će prisustvovati i gđa Daniele Porro, ravnateljica POLO Musei di Roma u čijem je sklopu i Plazzo di Venezia te gđa Tamara Perišić, pomoćnica ministrice kulture. Dolazak su potvrdili i vodeći ljudi talijanskog Ministarstva kulture te Grada Rima, a očekuje se brojna zastupljenost rimske kulturne elite.