Film koji svi moraju pogledati: The Big Short (Oklada stoljeća)

| Film |

The Big Short, Michael Lewis

Za dva u naša kina dolazi film The Big short, u hrvatskom prijevodu Oklada stoljeća, a mi smo ga već pogledali i rekli bi - film stoljeća. Ne toliko zbog umjestničkog djela ovog filma, sadržaja, scenarija, glume ili nečeg petog, a povezanog uz uobičajene kriterije za dobar film, iako je to sve redom u ovom filmu odlično, već jednostavno zbog činjenice da ovaj film odlično objašnjava ono što bi gotovo svaki stanovnik svijeta trebao znati - kako su nas banke, regulatorne i rejting agencije dovele do gospodarske krize. Istina, ovo je slučaj s SAD-om, koji se odrazio na cijelu globalnu ekonomiju pa tako i na europsku, pa tako i na hrvatsku, ali ista se stvar događala svugdje na svijetu. Ali ono što je bitnije, The Big Short nameće puno pitanja i zapravo jako dobro pokazuje poziciju običnog čovjeka, koji je samo mali, nebitni pijuni u igri velikog kapitala i velikih brojeva.

Vezano uz one gore spomenute kriterije svakog dobrog filma, Oklada stoljeća je zaista odličan film, zanimljiv od početka do kraja, pametan i edukativan,  s vrhunskim  glumcima i savršenom glumom - Christian Bale je zastrašujuće dobro odglumio društveno neprilagođenog direktora investicijskog fonda, kao i Steve Carell visokomoralnog voditelja fonda. Da je film jedan od najboljih u 2015. godini pokazuje i nominacija za Zlatni Globus u kategoriji najboljeg filma.

Ono što je u filmu odlično su kratki "prekidi" radnje u kojima nam neka slavna osoba jednostavnim riječnikom, povlačenjem paralele s kuhanjem i kockanjem u kasinu objasni  što su točno banke, investicijske agencije i  drugi sudionici ove prevare stoljeća učinili.

The Big Short, Michael Lewis

U filmu glume respektabilna glumačka imena poput Christian Balea, Steve Carella, Ryan Goslinga,  Brad Pitta, Marisa Tomei, uz cameo uloge Margot Robbie,  Selene Gomez, Richard Thalera i poznatog chefa  Anthony Bourdaina.

The Big Short je zapravo biografska drama, snimljena prema stvarnim događanjima, nastala na polu-autobiografskoj istoimenoj knjizi Michaela Lewisa. O čemu se zapravo u filmu radi? O nekolicini izuzetno vještih i sposobnih ili samo sretnih investitora koju su uočili balon vezan uz hipotekarne kredite i obaveznice, velike količine nepovoljnih kredita te spregu između banaka, regulatornih i rejting agencija i zapravo predvidjeli globalnu finacijsku krizu te se odlučili kladiti na raspad do tada gotovo savršenog i neuništivog financijskog sustava, što je bilo izrazito nepopularno i donosilo je ogroman profit.

Ono što je posebno u ovom filmu što je zapravo vrlo komičan, zabavan i jako dobro, usudili bismo se reći, najbolje do sada u filmskom svijetu, prikazuje nastanak globalne krize, pohlepu bankara, vrijednost novca i nemoralne odnose bankara, vlasti, političara i agencija koje bi trebale nadzirati bankare. Upravo se tome srodni odnosi odvijaju u zemljama diljem svijeta, a gotovo sigurno i u Hrvatskoj

Ono što je žalosno, a što film također odlično pokazuje i zaključuje što se ništa nije promjenilo, što banke, agencije, fondovi i njihove glavešine nastavljaju po starom, izmišljaju nove financijske instrumente kako zaraditi, a ponovo će sve to platiti građani. Ovo je film koji bi se trebao puštati u osnovnim školama, kako bi se odgojile buduće generacije dijece koja razmišljaju svojom glavom, sve propitkuju, ne vjeruju slijepo velikim sistemima i inzistiraju na jasnim zakonima i moralnim društvenim smjernicama.  Po nama, ovo je film godine.