Biljana Gaurina fotografijom odala počast hrabrim majkama

| Art |

Božica Grbac

Fotografkinja Biljana Gaurina ovog je tjedna otvorila svoju petu samostalnu izložbu "Majke moje generacije". Na 24 fotografije prikazane su žene srednje dobi koje su zbog recesije izgubile posao. To nam je bila idealna prilika da s talentiranom fotografkinjom porazgovaramo o poveznici njenog rada s nažalost, aktualnom i teškom temom hrvatskog društva. Prije samog razgovora, Biljana nam je rekla nešto što u cijelosti prenosimo jer najbolje opisuje njenu snažnu izložbu:

“Majke moje generacije su stvarne. One žive pored nas, broje iste dane i godine. Sve želje za sebe su potisnule, sanjaju sreću svoje djece i trude se izgurati svaki dan, zadrzati dostojanstvo, trude se ne umoriti nikog svojim postojanjem...

Ne može ih se podvesti pod jedan nazivnik, a opet dijele istu sudbinu - sudbinu našeg vremena.

Želim upozoriti i sebe i Vas, da njihova sudbina može postati i moja i Vaša.

Jer svakom se od nas događa život.”

“Majke moje generacije” Vaša su peta samostalna izložba. Koliko dugo ste radili na sakupljanju fotografija?

Ideja za projekt rodila se još prije godinu dana koja je bila popraćena unutarnjim osjećajem da je to nešto što moram napraviti u ime svih žena koje se nalaze u istoj situaciji, a to je nezaposlenost. Sredinom prosinca 2012. sjela sam u auto i u njemu ostala do sredine siječnja 2013., dogovorila fotografiranja i prešla cca 3500 kilometara diljem Hrvatske.

Vaše fotografije “progovaraju” o izuzetno osjetljivoj socijalnoj temi. Kako ste Vi osobno doživjeli žene koje ste fotografirali?

Doživjela sam ih kao predivne, tople, drage, pozitivne žene koje su borci, žene koje prkose i idu dalje kroz život uzdignute glave unatoč teškoj situaciji u kojoj su se našle.

Poznato je da ste već godina najdraža fotografkinja naše najveće pjevačke zvijezde Severine. Ne moramo posebno naglašavati koliko se ta dva svijeta razlikuju. Gdje nalazite ravnotežu?

Kad se radi sa srcem, ravnoteža pada u drugi plan :)