Arterarij nastavlja s projektima uključivanja manjinskih skupina u umjetničke produkcije

| Art |

Arterarij Čekanja

Udruga djelovanja u kulturi arterarij organizira premijeru umjetničkog projekta “ČEKANJA“ 09. studenoga 2017. u 19.30 u prostoru na adresi Draškovičeva 25 u Zagrebu. Radi se o autorskom projektu Ozrena Prohića, Romana Nikolića i Mile Pavićević u suradnji s izvođačima Wisamom Al Obaidijem i Shaymom Al Zubaidi. Reprizne izvedbe bit će održane 10. i 11. studenoga u 19.30.

Arterarij Čekanja

Arterarij je usmjeren na uključivanje predstavnika marginaliziranih i stigmatiziranih grupa u umjetničke produkcije. Njegov cilj nije propaganda, već otvaranje umjetničkog prostora; demokratizacija produkcije; razbijanje granica i staklenih stropova. Arterarij izaziva status quo u društvu radom na promjenama u svom sektoru.

Ova produkcija polazi od uvjerenja da svaki čovjek na svijetu ima pravo na slobodu. Tretman azilanata i tražitelja azila te njihovo neprihvaćanje od strane društva i država ugrožava ovo temeljno ljudsko pravo. Koliko smo kao društvo otvoreni za prihvaćanje? Koliko smo svjesni da je mjesto rođenja okolnost koju nismo mogli odabrati? Zašto pojedinci u društvu osuđuju one koji su hrabro odlučili otići iz svoga doma, daleko od svojih obitelji, prijatelja, kolega i poznanika u potrazi za slobodom naspram života koji im ne omogućuje sigurnost, normalno i mirno okruženje, trajno živeći u strahu za sigurnost sebe i svoje djece?

“Odnosi sila koji su zacrtali Wisamov put i Shaymino čekanje – nerazmjerni su s mogućnostima kazališnog aparata. Oni se tek moraju rješavati na drugim planovima, od onog zacrtanog plana kuće koji izvođači crtaju, na planu socijalne skrbi, obrazovanja, politike i državnog aparata. Odnosi koji su, pak, motor pokretač ove predstave su ljubavni odnosi muža i žene. Obitelji, empatije, brige, pa onda i kazališne igre i zajedništva.“ Mila Pavićević


S obzirom na ograničen broj mjesta potrebna je rezervacija na mail arterarij@gmail.com.