5 najboljih web stranica poznatih pisaca za čitanje s vašeg pametnog telefona

| Art |

Mnogi pisci još uvijek nisu prisutni na world wide webu, a razlozi za to su mnogi; od toga da su neki jednostavno prestari i uopće ne znaju što je to Internet, do toga da neki od njih smatraju kako su previše kul za takvo što. Pa ipak, ima i onih koji idu u skladu s vremenom, te su uvidjeli da im je to sjajna prilika da se dodatno približe svojim čitateljima, da im kažu nešto više o sebi, svome životu i pisanju, ali i da dobiju povratnu informaciju od svojih obožavatelja, te moguće čak i povećaju čitanost ili, eto, prodaju svojih djela.

Napravili smo analizu više stotina web stranica poznatih i nešto manje poznatih autora, usporedili ih po nekoliko različitih kriterija, te izdvojili pet najboljih stranih i dva domaća koje bi ste, na primjer, ovo ljeto mogli isčitati putem vašeg pametnog telefona na plaži ako vam se već neda tegliti knjige ili - ako nemate strpljenja sačekati toplije dana - pregledajte ih već danas.

Posebno napominjemo kako je riječ o najboljim web stranicama pisaca, a ne nužno i najboljim piscima...

STRANI AUTORI

1. Dan Brown ( danbrown.com )

Ovaj autor nekoliko svjetskih bestsellera, a među kojima se najviše ističe "Da Vincijev kod", ali i druge knjige koje su prevedene na više od 50 svjetskih jezika i prodane u više od 200 milijuna primjeraka, na naslovnici svoje web stranice dočekuje nas sa slikom Mona Lise. To je, uzgred kazano, najbolji slikovni prikaz njegovih knjiga, ali i samo daljne istraživanje njegove web stranice iskustvo je samo za sebe, a koje vas baš poput njegovih knjiga vodi od jednog komadića neke tajanstvene puzzle do drugog. Na toj stranici se, naravno, nalazi i Brownova slika, te kraći životopis s težištem na njegova ni malo zanemariva spisateljska dostignuća.

2. J.K.Rowling ( jkrowling.com )

Kao uostalom i njezine knjige o malom čarobnjaku Harry Potteru, tako je i web stranica ove najprodavanije britanske književnice znatno se razlikuje od svega drugoga što smo do sada vidjeli. Dolaskom na taj njezin mali kutak u neograničenom internetskom prostranstvu naići ćete na vremensku crtu koja se sastoji od svih ključnih događaja u njezinom životu koji su je doveli do ovoga gdje je danas, a to je, nota bene, na vrh liste najbogatijih ljudi u Velikoj Britaniji i prve autorice s neto zaradom preko 1 milijarde dolara.

3. Haruki Murakami ( murakamibooks.co.uk )

Na interaktivnoj web stranici ovog japanskog autora mnogih bestsellera susresti ćete se s jednostavnim, ali ipak itekako učinkovitim dizajnom koji izvrsno ocrtava atmosferu autorovih književnih elemenata i motiva.

4. EL James ( eljamesauthor.com )

Autorica "romantične knjige za odrasle, kako se ona reklamirala 2011.g. kada je po prvi puta izašla iz tiska; "Pedeset nijansi sive", prepuna je riječi koje u nama bude naše skrivene fantazije. Baš kao i u njezinim knjigama! U jednom dijelu stranice, koji je u potpunosti crn i naizgled tamo ničega nema, kada pomičete miš preko ekrana stvori se dojam kao da imate onu neku Maglicinu bateriju i koja vam osvjetljuje mnoge tajne.

5. Antoine de Saint Exupery ( antoinedesaintexupery.com )

Na web stranici ovog svjetski poznatog autora Malog princa pronaći ćete najviše informacija o njegovom itekako zanimljivom i pustolovinama ispunjenom životu, a što je podjednako zanimljivo kao i avantura njegovog malog glavnog lika knjige - doduše na francuskom.

DOMAĆI AUTORI

Od domaćih autora nismo uspjeli pronaći 5 web stranica vrijednih ovog izbora, pa spominjemo samo dvije koje bi se po svome sadržaju, dizajnu, preglednosti i količini informacija i štiva za čitanje mogli svrstati uz bok ovima ranije navedenima.

Prva je tako, svakako, stranica Miljenka Jergovića ( jergovic.com ) na kojoj se nalaze više-manje svi njegovi tekstovi iz raznih dnevnih novina, magazina i s nekih internetskih portala. Oni koji su upoznati sa spisateljskim opusom ovoga autora, znaju otprilike kolika je to količina tekstova koja vam sasvim besplatno stoji na raspolaganju.

Pitanje je samo; imate li toliko vremena?

Drugi internetski prostor jednog od domaćih autora je onaj jednog mladog autora u usponu. Miro Par, koji je već na samom početku svoje autorske karijere nagrađen na prestižnom natječaju za kratku priču "Pričigin" u Splitu, te od jednog veoma uglednog kolumnista Jutarnjeg lista označen kao: "vjerojatno najtalentiraniji novinski pisac svoje generacije", prije godinu dana napokon je pokrenuo i vlastitu web stranicu na kojoj je podijelio više od pedeset kratkih priča prethodno objavljivanih u raznim izdanjima EPH-a, tiskanim izdanjima Telegrama i portalima Telegram Media Grupe, Kultu Plave Kamenice, na našem Wall.hr-u, te na nekim portalima iz regije kao što je, na primjer, Radiosarajevo.ba, ali i Radio Slobodna Europa.

Na toj miropar.com stranici, osim svega navedenoga, nalazi se i nekoliko njegovih kratkih nagrađivanih priča, te one koje nisu nagrađene - ali kao što on u opisu web stranice kaže - svakako su to trebale biti! Ne preostaje nam ništa drugo nego da provjerim njegove navode s par klikova na toj veoma preglednoj www stranici...