Danas je Kurban Bajram pa evo jedan bosanski receptić najboljih sarajevskih tufahija, moje svekrve Bademe. Kažem sarajevskih, jer je recept iz Sarajeva, ali same tufahije (Tuffah - na arapski znači jabuka) potiječu iz Perzije, a u Bosnu su ih donijele Osmanlije.
SARAJEVSKE TUFAHIJE
Vrijeme pripreme: 30 minuta
Vrijeme kuhanja: 20 minuta
Vrijeme hlađenja: 2-3 sata
- 1 kg jabuka (male, srednje, slatke)
- ½ kg šećera
- 2 vanilin šećera
- nekoliko kapi limuna (prema želji, ali ne morate)
- 1 čaša vode
- 15 dag mljevenih oraha (možete ih pomiješati ili zamijeniti mljevenim bademima)
- tučeno slatko vrhnje
- višnje - za ukras (prema želji)
Jabuke ogulite, sredinu izbušite i odstranite. Stavite ih u lonac, dodajte šećer, vanilin šećer, prema želji nekoliko kapi limuna, vodu i kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta, dok se ne pojavi pjena. Na pola kuhanja ih okrenite.
Priredite filu: mljevene orahe zalijte s dobivenim šerbetom u kojem ste skuhali jabuke. Kad se jabuke ohlade, nafilajte ih smjesom. Pred serviranje, napunite slastičarsku špricu s tučenim slatkim vrhnjem i ukrasite vrh svake tufahije ili žlicom stavite šlag na svaku. Prema želji vrh ukrasite višnjom.
Također, tufahije možete prirediti i na drugi način – u pećnici:
TUFAHIJE IZ PEĆNICE
Vrijeme pripreme: 30 minuta
Vrijeme pečenja: 15 minuta
Vrijeme hlađenja: 2 – 3 sata
Temperatura pećnice: 180C
- 8 jabuka
- 20 dag šećera
- 8 dag mljevenih oraha
- 1 bjelanjak
- sok 1 limuna
- 1 tučeno slatko vrhnje
- voda
- 2 vanilin šećera
Operite i ogulite jabuke, izdubite im sredinu, a kore sačuvajte. Jabuke kuhajte u kipućoj vodi u koju ste prethodno dodali 5 dag šećera, 1 vanilin šećer i limunov sok. Kuhane jabuke izvadite, a u istoj vodi skuhajte preostali šećer i kore od jabuka. Kad sirup prokuha, procijedite ga i ostavite da se ohladi. Zagrijte pećnicu na 180C. Priredite filu: umutite bjelanjak i dodajte mljevene orahe i vanilin šećer. Kuhane jabuke nafilajte smjesom i rasporedite po kalupu. Pecite u zagrijanoj pećnici 15-ak minuta. Pečene jabuke izvadite i prelijte toplim sirupom. Prije serviranja na tufahije stavite po žlicu šlaga i po želji ukrasite višnjom.