Mahune na putru s prezlima - Abšmalcane mahune - Fažolet na prezli
Kako mi Zagrepčani imamo još dosta germizma u našem jeziku, i riječ abšmalcane je jedna od takvih. Uglavnom njemački abschmalzen znači zamašten, zapržen s putrom. Moje bake, a i mama i tata (mama najviše) upotrebljavali su dosta takvih riječi, a i ja ih dan danas upotrebljavam, pogotovo kod hrane - cvebe (grožđice), ajeršpajz (kajgana), ajngemahtec (pileća juha s povrćem), ajnpren juha (juha s brašnom), štaubšećer ili cuker (šećer u prahu), prezle (krušne mrvice)... i svako takvo staro tradicionalno jelo vraća me u djetinjstvo...
• 50 dag mladih mahuna
• 1 češanj češnjaka
• par šnitica špeka - prema želji (može, a i ne mora)
• 5-6 žlica domaćih prezla (krušnih mrvica)
• 1/2 žličice muškatnog oraščića (naribanog)
• oko 10 dag putra
• sol
Očistite i operite mahune (odstranite im vrhove i prerežite na komade veličine 2-3 cm) te kuhajte u posoljenoj vodi, a u međuvremenu dok se mahune kuhaju na tavi na putru podinstajte zdrobljeni češanj češnjaka pa ga izvadite, prema želji popržite par šnitica špeka i dodajte prezle koje prepržite do zlatne boje. Ocijedite skuhane mahune i dodajte ih poprženim prezlama. Posolite i začinite prema ukusu, dodajte muškatni oraščić, lagano promiješajte i popržite ih zajedno još minutu - dvije. Servirajte kao prilog mesu, ribi, kuhanom krumpiru ili kao lagani obrok.