Najpoznatiji talijanski hrskavi kolačići koji se serviraju uz slatko vino, čaj ili kavu... Najfiniji cantuccini na svijetu!
Za oko 60 - 80 komada:
Vrijeme pripreme: 1 sat
Vrijeme stajanja tijesta: 30 minuta
Vrijeme pečenja: 15-20 minuta
Temperatura pećnice: 200C pa sušenje na 50C
- 20 dag badema – grubo nasjeckanih
- 25 dag brašna
- 1 žlica praška za pecivo
- 18 dag šećera
- 2 vanilin šećera
- bočica arome gorkog badema
- prstohvat soli
- malo omekšanog putra
- ½ žličice cimeta
- 2 jaja
- naribana korica limuna ili naranče – prema želji
- rum – prema želji
U zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, šećer, vanilin šećer, cimet, aromu gorkog badema, malo soli i prema želji koricu limuna ili naranče te malo ruma. U sredini napravite udubinu i u nju stavite putar i jaja. Zamijesite glatko tijesto. Na kraju umiješajte oguljene bademe. Oblikujte kuglu od tijesta, omotajte ju u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata. Pećnicu zagrijte na 200 C. Podijelite tijesto na 4 djela. Svaki dio oblikujte na pobrašnjenoj radnoj površini u kruščić dužine oko 25 cm. Posložite ih na lim za pečenje, no ostavite dovoljno razmaka između dvaju kruščića. Pecite 15-20 minuta. Dok su još mlaki (ne vrući jer se mrve, ne hladni jer su pretvrdi), narežite ih na šnitice. Ponovo ih posložite na lim i na 50 C u otvorenoj pećnici pecite dok se ne osuše i dobiju lijepu zlatno smeđu boju. Čuvajte ih u dobro zatvorenoj limenoj kutiji. Mogu dugo stajati, čak nekoliko mjeseci...
Prema želji u tijesto možete dodati i komadiće čokolade.