„Jaja se to cili svit zna
moredu spravljat na mali milijun način
i u sorbulu i na joko i sirova,
a može ih se i u tvrdo i u meko i u gusto i u ritko
i sa svon mogućon spizon mutit
al' kad Nadalina muti jaja, kad ih batije
to vam je prava fešta od jaj, ajme...“
pjevali su Oliver Dragojević i Boris Dvornik... a mi smo to pjevali mojoj mami, Nadi – Nadalini...
U mojoj kući vrlo se rijetko slože oko samog načina pripreme jaja, ali kad se slože – onda je to fritaja. Uglavnom jedna hoće „na oko“, druga „mućkano ili razmućeno“, treća „meko“ ili „tvrdo“ kuhana...jedino nitko za sad ne traži poširana jaja (kuhana bez ljuske u vreloj vodi) ili punjena jaja...
Fritaja, fritade, frite, omleti ili po zagrebački ajeršpajz, a danas češće kajgana, iako godinama znano kao jednostavno i banalno pučko jelo, u novije vrijeme postala je vrlo moderna i to ponajprije zahvaljujući raznim dodacima poput divljih šparoga ili tartufa. Danas kao takva poprima sve kriterije suvremene visoke kuhinje. Da li su je izmislili Španjolci ili Talijani, prisvojili Istrijani, nije važno. U Istri je čuvena kao regionalna gastro ikona, ali i turistička atrakcija, gdje se povremeno priprema najveća fritaja sa tisućama jaja i kilama šparoga.
Za svaku dobru fritaju je najvažnije da je pripremljena od svježih domaćih jaja (od kokica koje hodaju po dvorištu). Svako jaje provjerite prije upotrebe - razbite ga na tanjur, ako je žumanjak kupolast, ostao u sredini bjelanjka – jaje je svježe, ako je bjelanjak skoro tekući, a žumanjak „otpliva“ na rub te je plosnatiji i širi, jaje je staro.
Danas se fritaja vrlo rijetko priprema samo od jaja. Kod pripreme možemo biti kreativni koliko hoćemo, „oplemeniti“ je sa gotovo svim namirnicama i biljkama, baš kao i tjesteninu i rižu: sa pršutom, pancetom, kobasicama, sirom, mladim lukom, mladim češnjakom, špinatom, mladim koprivama, tikvicama, gljivama, čak i s tjesteninom, a da ne govorim o začinima – npr. crvenoj paprici, origanu, bosiljku... Jednostavno – sa svime što trenutno imate u hladnjaku ili u vrtu... Potrebna je samo mašta... ali i dobro maslinovo ulje (ili prema ukusu putar ili suncokretovo ili neko drugo ulje)... i za tili čas izvrstan doručak, ukusno predjelo ili glavno jelo je gotovo!
FRITAJA SA DIVLJIM ŠPAROGAMA
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme i kuhanja: 15 minuta
- 8 jaja
- ½ kg divljih šparoga (očišćene, nakidane na komadiće)
- 1 luk (sitno nasjeckan)
- 2-3 šnite pršuta – po želji (narezan na komadiće)
- ulje
- sol
- papar
Mekani dio opranih šparoga rukama iskidajte na sitnije komadiće (oko 3 cm). Podinstajte luk na ulju, dodajte pršut, šparoge, posolite, popaprite i dinstajte dok šparoge omekšaju. Zatim dodajte razmućena jaja i promiješajte.
FRITAJA SA KOBASICAMA
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme i kuhanja: 10 minuta
- 8 jaja
- 20 dag kobasice
- suncokretovo ulje
- sol
- papar
Na malo ulja podinstajte kobasicu narezanu na šnite, popaprite i prema želji malo posolite, dodajte razmućena jaja i promiješajte.
FRITAJA S CHERY RAJČICAMA
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme i kuhanja: 15 minuta
- 8 jaja
- 25 dag chery rajčica (narezane po pola)
- 1 luk (sitno nasjeckan)
- maslinovo ulje
- parmezan
- bosiljak (krupno nasjeckan)
- sol
- papar
Na tavici na maslinovom ulju prodinstajte luk i dodajte chery rajčice. Posolite, popaprite i poklopljeno dinstajte dok tekućina ne ishlapi. Dodajte razmućena jaja i promiješajte. Pospite parmezanom i krupno nasjeckanim svježim listićima bosiljka.
Autor: Suzy JosipovićDatum: 30.4.2012.Fotografije su zaštićene autorskim pravom te se kao takve ne smiju koristiti.