Venecija ima novi zakon koji zabranjuje brzu hranu. Treba li to i Hrvatskoj?

| Wine and dine |

U Veneciji koja svake godine prima milijune posjetitelja, vlasti se dugo bave zaštitom grada i okoliša, a u nastojanju da očuvaju tradiciju u romantičnoj Veneciji lokalne vlasti zabranile su otvaranje novih kebab i drugih fast food prodajnih mjesta.

Pročelnica gradskog ureda za turizam Paola Mar kaže kako je namjera zaustaviti sve aktivnosti koje nisu kompatibilne s očuvanjem i razvojem kulturne baštine Venecije, a također navodi kako se grad nije suprotstavio kebabima ili drugim vrstama brze prehrane. Navode i kako je problem s turističkim gradom kao što je Venecija velika opasnost da izgubi svoj identitet i potrebno je promicati lokalne proizvode i hranu. Također navode kako  postoje planovi za razvoj „piknik područja“  kako bi se posjetitelje i turiste odvratilo do jedenja brze hrane na najistaknutijim turističkim lokacijama.

U zemlji koja se ponosi nacionalnom kuhinjom, Venecija nije prvi grad koji ograničava prodaju brze hrane. Prošle godine Verona je zaustavila otvaranje novih kebab fast foodova, dok je Firenca pokušala ukloniti „stranu hranu“ tako što je  uvela pravilo da svi novi restorani i trgovine hranom u povijesnom centru moraju osigurati da barem 70% njihovih proizvoda bude lokalno.

Lokalne su vlasti eksperimentirale s raznim mjerama za upravljanjem broja turista i projektima kako bi učinile grad življim, pa su tako turisti morali duže čekati na vožnju gondolom i  vožnju platiti  6 dolara više od lokalaca. Neka nedavna izvješća također pokazuju da Venecija razmišlja o naplaćivanju posjetiteljma ulazak na Trg sv. Marka iako za to još nema čvrstog plana.

Trgovine i fast food-ovi koje već posluju ostat će otvorene, ali imaju nove propise kojih se moraju pridržavati.

Pitanje koje se postavlja je, treba li i Hrvatskoj takav zakon ili je u redu da se, recimo, u rovinjskoj glavnoj ulici, Careri, po cijeli dan vrti Kebab?