U sjećanje na Juliu Child: jednostavan kolač od jabuka

| Wine and dine |

Julia Child
Julia Child

Julia Child rodila se 15.08.1912. godine u Pasadeni (California, USA) i zbog obljetnice, a u spomen na nju, objavit ćemo Julijin recept za brzi i vrlo jednostavan kolač od jabuka koji često radim, a koji je zaista vrlo ukusan. Kore su kupovne, samo se uz narezane jabuke napravi krema... U originalu kolač se zove  Tarte Normande Aux Pommes.Osobno često ga radim sa svježim lisnatim tijestom ili napravim kore pite od mljevenih integralnih keksiju i sve drugo napravim isto... Savršeno!

Julia Child - jednostavan kolac od jabuka
Julia Child - jednostavan kolac od jabuka

Vrijeme pripreme: 20-ak minuta

Vrijeme pečenja: 50 minuta

Temperatura pećnice: 200C

Svi sastojci su na šalice.

Okrugli kalup za pite

  • kupljeno polu-pečeno tijesto za pite ili svježe lisnato (prema želji)
  • 3 šalice oguljenih i tanko narezanih jabuka
  • 2/3 šalice šećera
  • ½ žličice cimeta
  • 1 jaje
  • ¼ šalice brašna
  • ½ šalice izmiksanog slatkog vrhnja (šlaga)
  • 3 žlice rakije ili konjaka
  • štaub šećer

U zdjeli pomiješajte narezane jabuke sa 1/3 šalice šećera i cimetom. Rasporedite ih po kupovnim korama i pecite na 200C 20 minuta. Izvadite iz pećnice i ohladite. Napravite kremu: U zdjeli izmiksajte jaje s 1/3 šalice šećera dok krema ne postane gusta i blijedo žuta. Umiješajte brašno, šlag i rakiju ili konjak te prelijte preko jabuka. Vratite u pećnicu na još 10 minuta. Izvadite iz pećnice i obilato pospite štaub šećerom. Ponovo vratite u pećnicu i pecite daljnjih 20 minuta. Provjerite vilicom  jeli kolač gotov, ako vilica izađe čista iz kolača, on je gotov.

Poslužite još toplo, može uz kuglicu sladoleda od vanilije ili šlag.