Julia Child rodila se 15.08.1912. godine u Pasadeni (California, USA) i zbog obljetnice, a u spomen na nju, objavit ćemo Julijin recept za brzi i vrlo jednostavan kolač od jabuka koji često radim, a koji je zaista vrlo ukusan. Kore su kupovne, samo se uz narezane jabuke napravi krema... U originalu kolač se zove Tarte Normande Aux Pommes.Osobno često ga radim sa svježim lisnatim tijestom ili napravim kore pite od mljevenih integralnih keksiju i sve drugo napravim isto... Savršeno!
Vrijeme pripreme: 20-ak minuta
Vrijeme pečenja: 50 minuta
Temperatura pećnice: 200C
Svi sastojci su na šalice.
Okrugli kalup za pite
- kupljeno polu-pečeno tijesto za pite ili svježe lisnato (prema želji)
- 3 šalice oguljenih i tanko narezanih jabuka
- 2/3 šalice šećera
- ½ žličice cimeta
- 1 jaje
- ¼ šalice brašna
- ½ šalice izmiksanog slatkog vrhnja (šlaga)
- 3 žlice rakije ili konjaka
- štaub šećer
U zdjeli pomiješajte narezane jabuke sa 1/3 šalice šećera i cimetom. Rasporedite ih po kupovnim korama i pecite na 200C 20 minuta. Izvadite iz pećnice i ohladite. Napravite kremu: U zdjeli izmiksajte jaje s 1/3 šalice šećera dok krema ne postane gusta i blijedo žuta. Umiješajte brašno, šlag i rakiju ili konjak te prelijte preko jabuka. Vratite u pećnicu na još 10 minuta. Izvadite iz pećnice i obilato pospite štaub šećerom. Ponovo vratite u pećnicu i pecite daljnjih 20 minuta. Provjerite vilicom jeli kolač gotov, ako vilica izađe čista iz kolača, on je gotov.
Poslužite još toplo, može uz kuglicu sladoleda od vanilije ili šlag.