Najposjećeniji europski grad u ovoj godini je Pariz

| Travel |

Pariz, najposje�eniji europski grad
Pariz, najposjećeniji europski grad

Zanimljivo je čuti kako je tijekom prvi šest mjeseci ove godine, prema statistici ADP-a (Aeroport de Paris) koji vodi dva pariška međunarodna aerodroma, Roissy Charles de Gaulle i Orly u Pariz sletjelo preko 42 milijuna putnika. Točnije, radi se o brojci od 42.8 milijuna putnika koja smješta Paris na sam vrh najposjećenijih europskih gradova i aerodroma.

Moramo priznati kako nam nije u potpunosti jasna metodologija ovog istraživanja jer se na drugom mjestu nalazi London samo s Heathrow aerodromom i brojkom od 42 milijuna putnika, no na listi nisu ostali londonski međunarodni aerodromi poput Gatwicka i Lutona.

U istraživanju se spominje i kako je posjećenost samog Charles de Gaulle porasla za 2,9% u odnosu na prošlu godinu te se popela na 29.7 milijuna putnika dok je aerodrom Orly ostao na istoj razini sa 13.1 milijuna putnika.

Prema istom istraživanju, aerodrom u Frankfurtu se smjestio na treće mjesto s 27 milijuna putnika, onaj u Amsterdamu na četvrto s 24 milijuna putnika, a Madridov Barajas na peto s 22 milijuna putnika.

Inače, povećao se i broj turista po kontinentima koji su posjetili Pariz pa tako Pariz najviše posjećuju stanovnici Azije za rastom od 6,5%, zatim putnici sa Srednjeg istoka uz rast 5,9%, turisti iz Latinske Amerike nalaze se na trećem mjestu s rastom od 4,8% te gosti iz Sjeverne Amerike s rastom posjećenosti od 2,6%. Čini se kako Europljani najmanje posjećuju svoje susjede jer nalaze tek malo prije stanovnika Afrike.