10 dragocjenih savjeta za uspješno pakiranje

| Travel |

LV
LV "Umjetnost pakiranja"

Skijanja, egzotične destinacije ili odlazak na vikendicu zahtijeva pakiranje. Bilo da se radi o vikendu, tjednu ili dužem odmoru, koferi moraju biti spakirani i spremni za predviđene vremenske uvjete. Koliko puta vam se dogidilo da zaboravite četkicu ili nešto još bitnije i umjesto na uživanje, osuđeni ste na pronalazak iste po dućanima? Ili pak da ste previše spakirali, teglili prtljagu, a ponekad i platili dodatne kile na aerodromu? Kako bi izbjegli nepotrebne gnjavaže, donosimo vam 10 osnovnih pravila pakiranja!

1. Rolajte, ne slažite

Znamo da zvuči nevjerojatno, ali mnogi iskusni putnici tvrde kako rolanje stvari zauzima puno manje mjesta od klasičnog slaganja u vašem koferu. A što je još zanimljivije, odjeća će vam se manje zgužvati na taj način.

2. Napravite listu

Kada stavite sve što želite/trebate ponijeti negdje na papir, biti će vam puno jasnije što vam uistinu treba, a što ne od tih stvari. Plus što vjerojatno nećete zaboraviti nešto bitno, a i vidjet ćete što još morate nabaviti do puta.

3. Ako putujete avionom, obavezno provjerite dozvoljenu kilažu

Nemojte dopustiti da na aerodromu morate preslagivati stvari u ručnu prtljagu ili još gore, plaćati za dodatne kile.  Ako znate koliko kompanije dopuštaje, lakše ćete si organizirati pakiranje i osigurati bezbrižniji put.

4. Pazite što stavljate u ručnu prtljagu

Nastavno na pravilo broj 3, bitno je znati i što je dozvoljeno nosti u ručnoj prtljazi. Nakon tragičnih događaja u New Yorku i terorističkih prijetnji koje su uslijedile, kontrola na aerodromima diljem svijeta postala je sve rigoroznija. Posebno paziote na tekuće proizvode (šampone, kreme, pića, dezodoranse...) i pakiranja u kojima smiju biti.

5. Definirajte osobne predmete

Opet se vraćamo na aero prijevoz. Osim ručne prtljage koju dozvoljava gotovo svaki aero prijevoznik, na većini letova imate pravo na jš jedan osobni predmet. U većini slučajeva, to je prijenosno računalo ili torbica koji su vrlo striktno definirani i variraju od kompanije do kompanije stoga nemojte da vas neugodno iznenade pri ulasku u avion.

6. Perite robu na putu

Iako većina žena ne želi ni čuti za bilo kakav kućanski posao dok je na odmoru, pranje rublja ne mora biti toliko odbojno ukoliko mjesto gdje odsjedaju ima tu mogućnost. U većini hotela ta se usluga dodatno naplaćuje no u nekima je i potpuno besplatna. Budite pametni i informirajte se na vrijeme.

7. Nosite stvari s dvije funkcije

Ako pokušavate uštediti na kilaži, probajte ponijeti stvari koje mogu imati dvostruku funkciju kako bi imali što manje za spakirati (recimo hlače koje se pretvaraju u suknju ili jaknu koja može biti i putni jastuk).

8. Pakirajte u slojevima

Osim što slojevito oblačenje ima svojih prednosti tako i slojevito pakiranje ima svoj smisao. Npr. sloj cipela, sloj odjeće, sloj elektronike...Osim što ćete se bolje snalaziti u koferu, brže ćete proći kontrolu na aerodromu koja će lakše vidjeti što vam se nalazi u koferu.

9. Najvažnije stvari uvijek nosite u ručnoj prtljazi

Torbe se mogu zagubiti, nekad niste u mogućnosti stati i pogledati u gepek, postoji više situacija u kojima možete biti zakinuti za ono što vam treba. Putovnica, novac, kreditne kartice, nakit i foto aparat bi uvijek trebali biti u torbi koju imate sa sobom.

10.  Koristite pomoć pri pakiranju

Svatko ima svoju naviku i stil pakiranja, ali nije na odmet pokušati nešto novo. Air bags su idealne za dobivanje dodatnog prostora u koferu, šteta bi bilo ne isprobati ih.