Hong Kong je najskuplji shopping grad na svijetu

| Tech |

Hong Kong Canton Road - najskuplja shopping ulica na svijetu
Hong Kong Canton Road - najskuplja shopping ulica na svijetu

Prema najnovijem istraživanju globalnog savjetnika za nekretnine CBRE grupacije, Hong Kong je i ove godine najskuplja shopping destinacija na svijetu. Hong Kong ovu činjenicu može zahvaliti značajnom priljevu turista sa svih strana svijeta i stalnom porastu domaćeg bogatstva što još dodatno povećava potražnju za luksuznim dobrima. Najskuplje ulice za shopping na svijetu određuju se prema cijeni godišnjeg najma po kvadratu nakon čega dobijemo uvid u kojim ulicama i gradovima ne treba kupovati.

Cijena jednog kvadratnog metra je oko 250 000 kuna godišnje što znači da bi za dućan od 50 kvadrata tijekom godine platili 12 i pol milijuna kuna ili prikazano u mjesečnim ratama milijun kuna mjesečno. Prava sitnica, pogotovo kada uzmemo u obzir da ni jedan dućan u glavnim shopping ulicama nema manje od 100 kvadrata, a neki imaju i po 1000 kvadrata.

Drugo mjesto na tablici zauzima New York sa godišnjom najamninom od oko 150 000 kuna po kvadratnom metru. Općenito, najnovije istraživanje nije pokazalo nikakve značajne promjene na ljestvici najskupljih shopping gradova od kraja 2011. godine. Svejedno, Hong Kong i New York bilježe značajan porast cijena najma iz tromjesečje u tromjesečje. Sydney (75 000 kuna) se našao na trećem mjestu, Tokyo četvrtom (65 000 kuna), a London petom (60 000 kuna). Iako istraživanje pokazuje kako su kupci i dalje najviše skeptični u Europi, West End u Londonu bilježi najveći rast u pojedinom djelu grada u ovoj godini i to od čak 5,6%. Cijene najamnina u Sjedinjenim Američkim Državama najbolje se oporavljaju te su porasle za ukupno 3,4%, Azija također bilježi rast i to od 0,5%

Zanimljivo je da su cijene najamnina prostora za luksuzne marke unatoč krizi u eurozoni i slabim najavama ekonomskog rasta dućane porasle, no za slabih 0,8% što je još uvijek ispod svih očekivanja i predviđanja. Sva svjetska tržišta pokazuju rast potražnje za kvalitetnim prodajnim pozicijama, a pad u količini takvih slobodnih mjesta, stvarajući veliku razliku između te dvije varijable te konstantno dižući cijenu najma. Unatoč rastu ukupne prodaje, Europa stoji najgore jer u nekim gradovima cijene najamnine čak i padaju i to drastično, najveći pad doživjeli su Atena i Beograd sa podom od -0.2%. Zašto, ne znamo, ali drago nam je da uz Atenu ne stoji Zagreb, to je svakako dobra vijest.

Lista 20 najskupljih shopping ulica na svijetu
Lista 20 najskupljih shopping ulica na svijetu