Gibonni kao kum projekta za razvoj rijeke Save

| Lifestyle |

Lijepa naša Sava, sajam u Županji, tradicija, hrana lokalni kraj, napredak rijeke Save

Popularni hrvatski glazbenik Gibonni nije krio oduševljenje razvojem projekta posvećenoga popularizaciji rijeke Save, a uživao je i u osebujnoj klapskoj izvedbi tradicijskih posavskih napjeva. Nesvakidašnjom izvedbom najljepših posavskih tradicijskih napjeva u izvedbi dalmatinske klape Bošket obilježen je ovogodišnji Savski sajam u Županji koji je posjetilo više od tisuću i pol građana.

Na Savskome sajmu u Županji predstavili su se izlagači tradicijskih obrta, zanata i rukotvorina, a predstavljene su i igračke od prirodnih materijala, suveniri i tradicijska jela. Radovi na izgradnji savske šetnice u Županji duljini od četiri kilometra se nastavljaju, a njome će se omogućiti da grad na Savi iziđe na rijeku. To će, kako je pojasnio gradonačelnik, ujedno biti i dio turističke ponude Županje, pri čemu valja poraditi na povećanju smještajnih kapaciteta za turiste te proširiti postojeće privatne kapacitete i hotelskim smještajem.

Županja je poznata po prvoj nogometnoj lopti u Hrvatskoj. Zahvaljujući engleskomu vlasniku tvornice tanina u Županji, prva nogometna lopta stigla je u naš grad 1880., a 1881. u Županju je stigao i prvi teniski reket“, rekao je direktor Turističke zajednice grada Županje Mirko Bačić. Dodao je kako je Savski sajam lijepa prilika za poticanje razvoja turističkih sadržaja povezanih sa županjskom poviješću i rijekom Savom. Postoji i projekt uređenja plovnoga puta rijeke Save i njegovim će dovršetkom cijela jugoistočna Europa dobiti na važnosti, a omogućit će se i razvoj gospodarstva, osobito kontinentalnoga turizma.

Lijepa naša Sava, sajam u Županji, tradicija, hrana lokalni kraj, napredak rijeke Save
Gibonni s obožavateljicom

Županjski je sajam posjetio i popularni pjevač Zlatan Stipišić Gibonni. „Već četvrtu godinu na neki sam način kum projekta Lijepa naša Sava, a na sajmu u Županji vidio sam mnogo toga što bih volio odnijeti doma. Uloga je glazbenika da gradi mostove i čini mi se da bi cijela Hrvatska trebala više znati o akcijama poput ove“, rekao je Gibonni.

Iako je razvoj nogometa u Hrvatskoj krenuo iz Županje, županjski dječaci brojnim su posjetiteljima Savskoga sajma u Županji pokazali kako su se djeca igrala u vrijeme kad nije bilo ni nogometne lopte ni današnjih igračaka. Mališani u narodnim nošnjama predstavili su tako na Dječjim čobanskim igrama gotovo zaboravljene igre poput navlačenja štapa, dizanja kolca, preskakanja štapa te igru šija ili maslač, a djeca iz mjesnih kulturnoumjetničkih društava izvela su narodne pjesme i plesove.

Poseban doživljaj Županje posjetitelji su mogli osjetiti vozeći se u kočijama koje su vukli hrvatski lipicanci. Izložene su i fotografije zagrebačkoga Posavca Borisa Krstinića pod nazivom Život uz rijeku Savu te ekoodjeća i modni dodaci nadahnuti savskim motivima koje su osmislili studenti Tekstilno-tehnološkoga fakulteta iz Zagreba. Posjetitelji su mogli uživati i u domaćim specijalitetima poput poderanih gaća, popularnoga jela od dizanoga tijesta te u ribljemu paprikašu.

Projekt Lijepa naša Sava pokrenula je 2008. Coca-Cola Hrvatska u suradnji s tadašnjim ministarstvima mora i regionalnoga razvoja te Međunarodnom komisijom za sliv rijeke Save. Ovogodišnje je izdanje projekta započelo Savskim sajmom na Bundeku, a nastavit će se  koncertom Tamare Obrovac posvećenom Savi 14. lipnja u Sisku te završnim sajmom u Slavonskome Brodu 5. srpnja.