Žene troše 10 dana godišnje na frizuru. A muškarci?

| Beauty |

Prosječna žena provede deset dana godišnje sređujući frizuru. Anketa nedavno provedena u Velikoj Britaniji pokazala je da dame uglavnom peru kosu svakog dana, a "vremenska računica" je ovakva: deset minuta ode na šamponiranje i nanošenje regeneratora, kosa se zatim osuši za petnaestak minuta, a još toliko treba za oblikovanje frizure.

Dnevno - 40 minuta za frizuru

Dakle, sređivanje frizure traži trud i vrijeme, točnije oko 40 minuta dnevno. Ako se sprema za izlazak ili neki važan sastanak, svaka druga žena će za oblikovanje frizure potrošiti još više vremena. Ali, za neke pripadnice ljepšeg spola to je samo gubljenje vremena, pa čak 12 od sto žena koje su sudjelovale u anketi kaže da se samo počešljaju ujutro i onda više tokom dana ne razmišljaju o frizuri.

Što kaže poznata zagrebačka frizerka za žene Rene Englese?

Što o tome koliko i kako često žene trebaju prati kosu, pokušali smo saznati od Rene Inglese, vlasnice jednog od najpoznatijih zagrebačkih frizerskih salona "Renee" u Vlaškoj 45 i novootvorenog "Renee 2" u Green Goldu u Radničkoj cesti 52. Rene kaže: "Žene u principu često peru kosu ako je peru kući. Ako dolaze u salon peru je 1 - 2 tijedno što je idealno za svaku kosu. Naravno, ovisi o tipu kose, jednom tjedno kosu peru žene čija je kosa suha, a 2 puta tjedno žene s normalnom ili masnijom kosom. Nitko ne bi trebao prati kosu svaki dan, pogotovo ne sa šamponom. Najvažnije je da je šampon kvalitetan i namijenjen vašem tipu kose. Većina žena šamponira kosu dva puta i nanosi regenarator na kosu, ali većina žena griješi i nanosi regenerator i na korijen kose pri čemu se kosa brže masti. Regenerator bi trebao ići isključivo na vrhove. Što se tiče maske za kosu, maska se može nanositi na sušiju kosu češće, laganije maske za kosu čak i svaki puta kada se kosa pere, a jaču masku za kosu idealno je nanijeti jedan puta mijesečno. Redovito šišanje tj. skraćivanje oštećenih vrhova je također jako bitno za kvalitetu i ljepotu svake kose." Rene kaže da bi svaka žena koja drži do sebe trebala šišati vrhove barem jednom mjesečno, a neke i dva puta, opet zavisno o tipu kose, jer nema ništa lijepše na ženi od zdrave, sjajne i lijepe kose koju svi primijete, isto kao što svi prvo primijete na ženi masnu, neopranu i neurednu kosu. Rene zaključuje: "Dakle, kosa govori jako puno o vama, iako možda toga niste ni svijesni."

Što kažu stručnjaci?

I stručnjaci se slažu da ako imate zdravu i jaku kosu, pranje i sušenje kose te održavanje frizure ne bi trebalo biti suviše komplicirano i da iako mnogi ljudi imaju naviku kosu prati svakog dana, to zapravo uopće nije neophodno. Kosu je dovoljno prati jednom u nekoliko dana, pri čemu je najvažnije koristiti šampon i regenerator koji su namijenjeni vašem tipu kose.

A što kaže poznata frizerka za muškarce Biserka Kranjčec?

Kakvo je stanje kod muškog roda upitali smo Biserku Kranjčec, vlasnicu jednog od napoznatijih frizerskih salona za muškarce "Biba" u Metačevoj 3 u Zagrebu. "Muškarci obzirom na duljinu, a i kvalitetu kose sigurno ne gube toliko vremena na oblikovanje frizure kao i žene. Puno, puno manje... Naravno i to ovisi o tipu kose, ali za muškarce je dobro da kosu peru dva puta tjedno, doma ili u salonu svejedno, ali da je dobro operu, dva puta šamponiraju s kvalitetnim šamponom. Ako poslije pranja slijedi i masaža vlasišta, to je idealno, jer masaža potiče cirkulaciju korijena kose, a s obzirom da znamo da se sve više i više muških osoba bori s gubitkom kose (čelavošću), masaža je bitna. Muškarci u principu ne stavljaju regenerator za kosu, ali je dobro da umasiraju u kosu losion za jačanje kose. Većina ih ni ne fenira kosu, eventualno samo kratko posuši, al većina ih se samo počešlja i eventualno stavi neki sjaj ili gel. Da bi frizura bila lijepa i uredna šišanje vrhova idealno je jednom mjesečno" kaže Biserka.

Koliko vi držite do svoje kose? Koliko je često perete? Kako se često šišate? Nadamo se ipak ne tako često kao žene u Velikoj Britaniji...