8 najboljih stvari koje morate učiniti za sebe ovaj mjesec!

| Beauty |

Ovaj mjesec svom tijelu priuštite više sreće i zdravlja. ono to zaslužuje!!!

Hodajte bosi!
Hodajte bosi!

1. Hodajte bosi! Ne trebate dugo trčati bosi, samo šećite kroz pijesak ili travu bosi... tako ćete ojačati mišiće u nogama (noge su ipak baza podrška i temelj svih pokreta). Vaše tijelo će vam samo reći kad ste bosi predugo...

Jedite tamnu �okoladu!
Jedite tamnu čokoladu!

2. Jedite tamnu čokoladu! Uvijek trebate jesti tamnu čokoladu, preko cijele godine, ali u ljetnim mjesecima ona je jako važna jer antioksidansi iz čokolade (flavonoli) štite kožu od UV zračenja, u borbi protiv slobodnih radikala i povećavaju protok krvi.  Također flavonol u tamnoj čokoladi poboljšava vlažnost kože, čak i korigira debljinu! Svakodnevno 2 – 3 grama čokolade s 70% kakaa pokrivaju vašu dnevnu potrebu!

Vježbajte vani!
Vježbajte vani!

3. Vježbajte u prirodi, izvan teretane! Ljeto je idealno vrijeme kada treba zaboraviti teretanu i vježbati u parku, na plaži, pa čak i u vlastitom dvorištu. Tako ćete od sunca dobiti svu potrebnu dozu D vitamina, koja vam pruža mentalne i fizičke mnogobrojne prednosti. Održava zdravije kosti, jača imunološki sustav te sprečava pojavljivanje karcinoma. Jedini način da biste dobili vitamin D je sunce i sunčeva svjetlost. Ali nemojte se zaboraviti zaštititi  od sunca!

Pušite balon�i�e!
Pušite balončiće!

4. Smijte se! Povećajte kvocijent svoje sreće, tako ćete poboljšati vlastiti imunitet, a najnovija istraživanja pokazuju da sreća dodaje godine života našem životu. Ljetni mjeseci su idealni za smjeh i sreću. Provedite vrijeme s ljudima koje volite, koji vas nasmijavaju, gledajte smiješne filmove i smijte se! Osjećat ćete se sretnijima! Npr.:                                                                                                                                                                                                    

  • Učinite nešto glupo npr. pušite balone! Osjećat ćete se kao dijete, a puhanje balona zahtjeva duboko disanje što smanjuje stres i povećava sreću...             
  • Budite što češće u prirodi. Istraživanja pokazuju da se u prirodi smanjuje stres, a svaka aktivnost pojačava osjećaj sreće.                                                                                                                                                                                                                
  • Slušajte muziku, pjevajte... Glazba na snažan način može promijeniti vaše raspoloženje, motivirati vas i dati vam dodatnu energiju!
   Pijte puno vode!
   Pijte puno vode!

5. Pijte vodu, pijte vodu, pijte vodu! Hidratizirajte se, unosite tekućinu u sebe! Što je toplije, to pijte više vode! Ako vježbate ili ste aktivniji treba vam više tekućine. Najbolji pokazatelj da li pijete dovoljno vode nije žeđ, nego boja vašeg urina, koja ako je malo tamnija, to znači da vam treba više tekućine! 

Budite aktivni, kre�ite se!
Budite aktivni, krećite se!

6. Krećite se, budite aktivni! Dokazano je da ljudi koji duže sjede, umiru prije... Od sjedilačkog načina života dobivate po život opasne zdrastvene probleme, od pretilosti i kroničnih bolesti do raka i neplodnosti. Aktivan stil života može spriječiti pojavu kroničnih bolesti, oslabiti cijeli niz zdrastvenih problema. Iskoristite svaku priliku da se više krećete. Istražite nova mjesta pješice ili biciklom, igrajte odbojku, plivajte, bacajte frizbi na plaži umjesto da se samo sunčate... Nakon večere, prošećite! Ljeto i lijepo vrijeme je zaista idealno vrijeme za više kretanja! 

Puno spavajte!
Puno spavajte!

7. Puno spavajte (konačno)!  Kvalitetan san je preduvjet vašem zdravlju. Dovoljno spavanja baš u ovo doba godine je jako važno, s obzirom na putovanja, partijanja... Istraživanja su također pokazala da umjetno svjetlo (TV, noćno svjetlo...) može prekinuti vaš san i čak uzrokovati depresiju. Ako imate problema sa spavanjem, prije sna popijte zeleni čaj koji je prepun theanina koji će vas umiriti, smanjiti stres i anksioznost i od kojeg ćete zaspati kao beba...  Možete ga čak uzeti i usred noći ako se probudite i imate problema, pa natrag na spavanje... 

Jedite puno svježeg vo�a!
Jedite puno svježeg voća!

     
8. Kupujte na tržnicama!  Posjetite lokalnu tržnicu ma gdje bili i kupite ne špricano, svježe i zdravo domaće voće i povrće, bez pesticida, antibiotika i GMO, umjesto u supermarketima... Uživajte u raznolikosti boja, mirisa i okusa sjajnih nutritivno bogatih namirnica...  Jedite zdravo!