Estetska kirurgija: I muškarci žele vrijeme vratiti unatrag

| Beauty |

Dr. Aleksandar Milenović

Doc dr. sc. Aleksandar Milenović, maksilofacijalni kirurg i plastični kirurg glave i vrata voditelj je Odjela za estetsku kirurgiju u zagrebačkoj poliklinici Kustec. Doktor Milenović teorijsku i praktičnu edukaciju stjecao je u vrhunskim centrima plastične kirurgije u New Yorku, Glasgowu, Londonu i Beču, a stečeno znanje i iskustvo - putem iznimno poučnih i čitanih kolumni - rado dijeli sa čitateljima Wall.hr-a.

David Ghandy

Najvažnije činjenice o najkraćem putu do boljeg izgleda i estetskoj kirurgiji za muškarce

Kada se povede razgovor o estetskoj kirurgiji, mnogi muškarci su skloni glumiti nojeve – “ne znamo ništa i ne želimo ni znati”. Barem dok sjede s društvom uz piće. No, kada se pogledaju u ogledalo, unutarnji je monolog često drugačiji. Jer rijetko je tko od nas sasvim “operiran” od taštine u najpozitivnijem smislu te riječi. Svi mi volimo izgledati najbolje što možemo, svi se mi želimo dopasti svojim partnericama (i ne samo njima), svi mi volimo da se zub vremena i stres na nama poznaju u najmanjoj mogućoj mjeri. I za podosta ozljeda biste, primjerice, mogli odabrati ne poduzimati ništa pa pomireni sa sudbinom iščekivati razvoj događaja. Ali vjerojatno to nećete učiniti nego ćete posjetiti liječnika koji će vas za povratak u igru osposobiti puno brže. Muškarci se u pravilu najčešće odlučuju na liposukciju podbratka i liposukciju ostalih dijelova tijela, operaciju kapaka – blefaroplastiku - i uklanjanje podočnjaka te botox, a izvor mnogih predrasuda dijela muške populacije prema estetskoj kirurgiji je puko neznanje. Evo što u najkraćim crtama trebate znati o spomenutim zahvatima, zatrebali ih ili ne…

LIPOSUKCIJA

Liposukcija je jedan od najčešćih zahvata u estetskoj kirurgiji, gdje se pomoću negativnog tlaka, aspiracijom, trajno odstranjuje potkožno masno tkivo. Ova tehnika u estetskoj kirurgiji se koristi za preoblikovanje tijela trajnim odstranjivanjem nakupina masnog tkiva. Liposukcija je vrlo uspješna jer se pomoću nje odstranjuje suvišno masno tkivo iz tijela zajedno sa stanicama u kojima se mast taloži. Dijelovi tijela na kojima se najčešće izvodi estetski zahvat liposukcije kako kod žena tako i kod muškaraca su: lice (podbradak, vrat), zatim nadlaktica, područje trbuha, abdomen, bokovi, bedra, potkoljenice, stražnjica. Liposukcija nije tehnika kojom se uklanja višak težine ili pretilost, ona samo omogućuje odstranjenje masnog tkiva kojeg se drugačije ne može odstraniti. Liposukcija je vrlo sigurna metoda, s vrlo malim postotkom mogućih komplikacija. Radi se tradicionalnim metodama ili ultrazvukom. Prvo se izvede mali rez kako bi se postavila kanila. Najčešće se dodaje tekućina kako bi se smanjila krvarenja i bolovi. Masno tkivo se odstranjuje kroz cijev, špricom za usisavanje koja se nalazi u kanili. Oporavak nakon liposukcije je relativno brz, međutim ožiljak i oteklina mogu biti prisutni 2 do 4 tjedna. Ovisno o mjestu i površini liposukcije, cijeli zahvat traje oko dva sata. Jednom kad odstranite masno tkivo, ono se više ne bi trebao skupljati na tom područuju, ali liposukcija ne sprječava debljanje nezdravim načinom života. Za to ćete se nakon liposukcije morati pobrinuti sami.

BLEFAROPLASTIKA I UKLANJANJE PODOČNJAKA

Oči su prvo što primjećujemo kod svake osobe, a vedar, odmoran i zadovoljan pogled više nije povlastica samo mladih. Promjene na kapcima neizbježne su u određenim godinama i mijenjaju izgled osobe. Gubitak elastičnosti kože (dovodi do njenog opuštanja i stvaranja viška kože), slabost mišića, te nakupine masnog tkiva dovode do spuštanja gornjeg kapka odnosno formiranja "kesica" na donjem kapku, što rezultira i formiranjem bora oko očiju. Estetski zahvat na kapcima, blefaroplastika, uklanja neizbježne efekte starenja, korigira spuštene (obješene) kapke, a tim se postupkom uspješno eliminiraju vrećice ispod očiju i rješavaju izražene borice oko očiju koje daju umoran izgled lica. Blefaroplastikom, relativno laganim estetskim zahvatom u trajanju od sat vremena, vrlo se uspješno postiže znatno mlađi i odmorniji izgled pacijenta. Vrlo se često izvodi, a zahvat je popularan podjednako i kod pacijenata i kod pacijentica. Izvodi se u lokalnoj anesteziji. Zahvat nije bolan, a vrijeme oporavka je kratko. Sam zahvat traje sat vremena, a nakon kraćeg odmora pacijent odlazi na kratku kućnu njegu. 

Podočnjaci se mogu ukloniti i nekirurški i to hijaluronskim filerima. Ovaj tretman trenutno pomlađuje, popravlja stanje umornih očiju, uklanja efekt jastučića ispod donjeg kapka te rješava problem tamnih kolutova ispod očiju. Filer se aplicira na navedeno područje, a efekt mladog i odmornog lica je trenutačan.

BOTOX I HIJALURONSKI FILERI

Botox predstavlja standard u saniranju bora na čelu i oko očiju. Fileri s hijaluronskom kiselinom, pak, upotrebljavaju se kao punjenje kojim se ispravljaju nepravilnosti na koži i kao metoda hidratacije te pomlađivanja kože. Konzervativne metode pomlađivanja lica, kao što su fileri hijaluronske kiseline i botox, mogu se aplicirati već i kod pojave najmanjih nepravilnosti. Aplikacija filera je rutinski zahvat koji traje između 15 i 20 minuta, ovisno o upotrebljenoj količini i regiji. Može se izvoditi uz lokalnu anesteziju ili uz primjenu anestetskih krema. Fileri koji se koriste molekularnom su strukturom jednaki onoj koju stvara tijelo. Zbog toga se, nakon injiciranja filera s hijaluronskom kiselinom u kožu, povećava nakupljanje vode, a koža vraća svoju svježinu i mladenački izgled čime se postiže efekt pomlađivanja lica. Kombinacijom filera koji se razlikuju po veličini i broju čestica gela, pacijentima se ovom vrlo nježnom ali efikasnom metodom korigiraju duboke bore i borice i vraća tonus lica, pomlađuje područje oko očiju i područje podočnjaka. Hijaluronska kiselina je prirodan sastojak ljudskog organizma i sastavni je dio mnogih vrsta tkiva: vezivnog, živčanog i hrskavičnog tkiva te kože. Molekule hijaluronske kiseline na sebe vežu molekule vode i rezultat nakon aplikacije filera s hijaluronskom kiselinom je mladenački izgled kože. Fileri su pritom manje invazivni u usporedbi sa standardnim kirurškim metodama, a najpopularnije su upravo metode pomlađivanja nakon kojih pacijent može nastaviti sa svakodnevnim aktivnosti već drugi dan. Rezultat nakon prve aplikacije filera traje od šest mjeseci do godinu dana, ovisno o strukturi kože. Redovitom aplikacijom filera za pomlađivanje lica razmaci se između aplikacija skraćuju, a efekt postaje značajniji, što danas filere svrstava u redovitu anti age njegu.

Doc. dr. sc. Aleksandar Milenović maksilofacijalni je kirurg te plastični kirurg glave i vrata.