Blefaroplastika – jedna od najtraženijih metoda u ordinaciji maksilofacijalnog kirurga

| Beauty |

Dr. Aleksandar Milenović

Doc dr. sc. Aleksandar Milenović, maksilofacijalni kirurg i plastični kirurg glave i vrata voditelj je Odjela za estetsku kirurgiju u zagrebačkoj poliklinici Kustec. Doktor Milenović teorijsku i praktičnu edukaciju stjecao je u vrhunskim centrima plastične kirurgije u New Yorku, Glasgowu, Londonu i Beču, a stečeno znanje i iskustvo - putem iznimno poučnih i čitanih kolumni - rado dijeli sa čitateljima Wall.hr-a.

Blefaroplastika

Blefaroplastika – jedna od najtraženijih  metoda u ordinaciji maksilofacijalnog kirurga, plastičnog kirurga glave i vrata dr.sc Milenovića koja trajno pomlađuje lice i poboljšava vid.

Estetskom korekcijom očnih kapaka, blefaroplastikom izuzetno učinkovito postižemo znatno mlađi i odmorniji izgled pacijenata. Blefaroplastika “otvara“ pogled dajući vrlo uočljive i trajne rezultate bez ožiljaka. Koža je najtanja u području oko očiju. Starenjem sve više gubi elastičnost, a mišići koji podržavaju kapke sve su slabiji, pa kapci postaju obješeni i stvaraju se “vrećice“ ispod očiju. Nije to samo estetski problem - u nekim slučajevima kapci su toliko spušteni da se ne mogu normalno podizati i ometaju vid. Rješenje je – blefaroplastika!

Estetskom korekcijom očnih kapaka, odnosno blefaroplastikom izuzetno učinkovito postižemo znatno mlađi i odmorniji izgled pacijenata. Blefaroplastika “otvara“ pogled dajući vrlo uočljive i trajne rezultate bez ožiljaka!

Kada se s nekim upoznajemo, prvo zamijetimo oči. Poznata je izreka da su oči ogledalo duše, no oči su i ogledalo godina. Naime, sa životnom dobi izgled očiju se mijenja. Kako starimo, koža oko očiju sve je manje elastična, što dovodi do njenog opuštanja i stvaranja viška kože.

Slabljenje mišića koji podržavaju kapke te prekomjerno nakupljanje masnog tkiva uzrokuju spuštanje gornjeg kapka odnosno formiranje “vrećica“ na donjem kapku, što rezultira i nastankom bora oko očiju

Ove promjene mogu biti još izraženije zbog nezdravih životnih navika (nepravilna prehrana, nedovoljno uzimanje tekućine, prekomjerno izlaganje suncu, sjedilački način života, posao koji zahtijeva dugotrajno naprezanje očiju, stres). Zbog “umornih“ očiju osoba se doima umornom, neraspoloženom, izmučenom i starijom nego što uistinu jest.

Obješeni kapci i “vrećice“ ispod očiju nisu samo estetski problem nego i smanjuju vidno polje. Trajno rješenje je - blefaroplastika. Pomoću blefaroplastike ne samo da ćete izgledati mlađe, odmornije i zadovoljnije, nego možete i poboljšati vid.

Estetski zahvat na kapcima, blefaroplastika, uklanja neizbježne efekte starenja, korigira spuštene (obješene) kapke, a tim se postupkom uspješno eliminiraju “vrećice“ ispod očiju i rješavaju izražene borice oko očiju koje licu daju umoran izgled. Blefaroplastikom, relativno laganim kirurškim zahvatom u trajanju od sat vremena, stručnjaci izuzetno učinkovito postižu znatno mlađi i odmorniji izgled pacijenata. Ovim zahvatom “otvorit“ ćete pogled dajući vrlo uočljive i trajne rezultate bez ožiljaka.

Blefaroplastika kapaka radi se u lokalnoj anesteziji. Zahvat nije bolan, a vrijeme oporavka je kratko. Sama operacija kapaka traje sat vremena, a nakon kraćeg odmora u apartmanu pacijent već može ići na kućnu njegu.

Blefaroplastika

ŠTO JE BLEFAROPLASTIKA?

Blefaroplastika je operacija očnih kapaka (vjeđa). Ovaj estetski kirurški zahvat vrlo često se izvodi a popularan je podjednako kod žena i muškaraca.

Blefaroplastikom se uklanja višak kože, masnog tkiva i rastegnutih mišićnih niti, čime se korigiraju spušteni (obješeni) kapci i “vrećice“ ispod očiju.

Koža je najtanja u području oko očiju. Starenjem sve više gubi elastičnost, a mišići koji podržavaju kapke sve su slabiji,  pa se stvara višak kože na kapcima, masni “jastučići“, podočnjaci i bore. Nije to samo estetski problem - u nekim slučajevima kapci su toliko spušteni da se ne mogu normalno podizati i ometaju vid.

Blefaroplastika estetski i funkcionalno otvara pogled. Nakon blefaroplastike osobe izgledaju mlađe, svježije i odmornije, a imaju i šire vidno polje.

Blefaroplastikom se korigiraju gornji i/ili donji očni kapci. Blefaroplastika se izvodi kao samostalan zahvat, ili istodobno u kombinaciji s drugim estetskim zahvatima na licu, poput face liftinga, filera i slično.

KAKO SE IZVODI BLEFAROPLASTIKA?

Blefaroplastika je vrlo precizan i profinjen kirurški zahvat koji započinje mjerenjem i crtanjem linije reza na kapku, a potom se linija slijedi skalpelom. Višak kože, masnog tkiva i rastegnutih mišićnih niti uklanja se rezovima koji prate prirodne kožne nabore i linije.

Rezovi su skriveni u prirodnim pregibima kapka ili ispod trepavica, a zatvaraju se vrlo finim šavovima. Takvim minimalno invazivnim zahvatom rana lakše zacjeljuje, a ožiljak s vremenom u potpunosti nestaje.

U pravilu se blefaroplastika provodi u lokalnoj anesteziji. Zahvat je bezbolan. Sama operacija kapaka traje jedan sat do sat i pol, a nakon kraćeg odmora u apartmanu Poliklinike pacijent istoga dana odlazi na kućnu njegu.

ZA KOGA JE POGODNA BLEFAROPLASTIKA?

Korekciji očnih kapaka uglavnom se podvrgavaju ljudi u kojih su izraženi znakovi starenja pa su nezadovoljni estetskim izgledom svojih očiju. Najčešće se za blefaroplastiku odlučuju pacijenti u dobi od 35 godina na više, ali nema pravila.

Blefaroplastika može biti rješenje i za mlađe osobe koje imaju nasljedno uvjetovane “obješene“ kapke i duboke, podbuhle podočnjake.

Blefaroplastika se preporučuje svim osobama koje zbog spuštenih kapaka imaju ne samo estetske nego i funkcionalne smetnje: smanjeno vidno polje, učestalo treptanje i zamor očiju.

PRIPREMA ZA OPERACIJU

Prije odluke o operaciji potreban je temeljit liječnički pregled i razgovor s kirurgom. Važno je da pacijent ima realna očekivanja. Pacijent mora dobiti sve potrebne informacije o operaciji i oporavku nakon operacije, a također mora biti upoznat s očekivanim ishodom i mogućim rizicima zahvata.

Konačna odluka liječnika o (ne)mogućnosti blefaroplastike ovisi o zdravstvenom stanju pacijenta i nalazima koji uključuju laboratorijske pretrage krvi i urina, pregled očiju te druge pretrage po potrebi.

Liječnik mora utvrditi ima li pacijent očne bolesti i poremećaje (npr. suhe oči, alergije oka, glaukom), paralizu facijalnog živca, probleme s cirkulacijom, endokrinološke bolesti (npr. bolesti štitnjače), dijabetes ili druge ozbiljne bolesti. Kod spomenutih stanja najčešće se ne preporučuje blefaroplastika.

Ako je, na temelju nalaza, pacijent doista kandidat za blefaroplastiku, kirurg će mu izmjeriti elastičnost kože te višak kože koji bi se trebao odstraniti. Planiranje operacije uključuje i fotografiranje očiju.

Prije blefaroplastike, pacijent prema uputama liječnika mora prestati uzimati lijekove i suplemente povezane s povećanim krvarenjem (npr. protuupalne lijekove koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu). Također treba prestati pušiti jer pušenje može otežati oporavak nakon operacije.

OPORAVAK NAKON BLEFAROPLASTIKE

Nakon blefaroplastike pacijent ostaje još nekoliko sati u Poliklinici pod liječničkim nadzorom, a potom odlazi na kućnu njegu.

Važno je da se pacijent postojano pridržava liječničkih uputa jer tako ima najveće izglede za brzi oporavak i odlične rezultate operacije. U prvih par dana nakon zahvata potrebno je hlađenje oka oblozima (npr. hladni oblozi od kamilice).

Dok pacijent ima šavove, treba izbjegavati vlaženje reza odnosno održavati kožu suhom na mjestu reza. Također treba izbjegavati naprezanje i sunčanim naočalama zaštititi oči od sunca i vjetra.

Povratak svakodnevnim obavezama moguć je čim se odstrane šavovi (najčešće od 4 do 7 dana nakon operacije), a 2 tjedna nakon operacije pacijentice mogu nanositi šminku.

Oporavak nakon blefaroplastike u pravilu je bezbolan, a u razdoblju od 10-ak dana nakon operacije pacijent može imati pojačano suzenje ili osjećaj stranog tijela u očima. Modrice i otekline obično prolaze za 1-2 tjedna.

Po preporuci liječnika pacijent treba koristiti antibiotske kreme te kreme koje potiču zacjeljivanje kože i/ili kapi za oči.

MOGUĆI RIZICI

Korekcija očnih kapaka jedan je od najčešćih zahvata u estetskoj kirurgiji. Ako zahvat izvodi iskusan kirurg u propisanim uvjetima, rizik od komplikacija je minimalan i rijetko se događa u praksi.

ODLIČNI REZULTATI BLEFAROPLASTIKE

Blefaroplastika ima izuzetan efekt: rezultati su vidljivi odmah nakon operacije, a otprilike za mjesec dana oči poprimaju konačni oblik i izgled. Kod nekih pacijenata ožiljci su već za dva tjedna gotovo nevidljivi.

Rezultati blefaroplastike su trajni. U nekih osoba traju cijeli život bez potrebe za ponovnom korekcijom kapaka, a u nekih korekciju treba ponoviti nakon otprilike 7 do 10 godina.