ZFF: Zlatna kolica osvojio film 'Svi u našoj obitelji' Radua Judea

| Art |

Hrvoje Laurenta i Boris T.Matić

Deseto izdanje Zagreb Film Festivala zaključeno je večeras svečanom dodjelom nagrada u prepunom kinu Europa. Jubilarno festivalsko izdanje gledateljima je u osam dana ponudilo stotinu filmova u deset filmskih programa na šest zagrebačkih lokacija kroz više od dvije stotine projekcija.

Ceremonija zatvaranja i dodjela nagrada prošla je, za ZFF, u uobičajeno neformalnom ozračju uz direktora Borisa T. Matića i izvršnog direktora Hrvoja Laurentu. 'Još jedna, jubilarna deseta godina je za nama. Bilo nam je lijepo i naporno, poslužilo nas je vrijeme, a uz manje tehničke poteškoće, preživjeli smo uvođenje DCP-a i nove tehnologije', izjavio je Boris T. Matić. 'Zahvaljujemo  festivalskoj ekipi koja je kao nikada do sada odradila svoj posao uz činjenicu da imaju podočnjaka za izvoz i da su svi skupa izgubili oko 500-tinjak kilograma', dodao je.

'Kao i inače zahvaljujemo Gradu Zagrebu, Hrvatskom audiovizualnom centru, programu MEDIA Europske unije, generalnom sponzoru Hrvatskom Telekomu i ostalim prijateljima sponzorima te posebno vjernoj publici koja nas je svih ovih godina pratila i koja je i ove godine u ogromnom broju pohodila svih šest kino dvorana u kojima smo prikazivali filmove. Hvala vam puno', izjavio je Hrvoje Laurenta.

Prva dodijeljena nagrada bila je ona scenarističke radionice Palunko na kojoj je ove godine sudjelovalo dvanaest mladih scenarista pod mentorstvom Dalibora Matanića, Tomislava Zajeca i Danila Šerbedžije. Žiri u sastavu Lana Brčić, pobjednica Palunka 2011., Dalija Dozet, redateljica i Tin Žanić, pobjednik Kockica 2011. posebnim pohvalama nagradili su Kristinu Vuković  i Hrvoja Sutlića, dok je glavnu nagradu osvojio Josip Sunko. Prema scenariju potonjeg autora u produkciji Hrvatskog filmskog saveza do sljedećeg ZFF-a bit će snimljen kratki film koji će biti prikazan u programu Kockice.

Bane Antović, Mihaela Sirbu, Ivan Sikavica, Shay Levi i Hana Jušić

A prva ovogodišnja Zlatna kolica dodijeljena su najboljem filmu iz programa Kockice. Žiri u sastavu Christian Denier, redatelj i član komisije za nacionalnu selekciju Festivala kratkih filmova u Clermont-Ferrandu, glumica Hristina Popović te redatelj i scenarist Danilo Šerbedžija najboljim su kratkim filmom mladih domaćih autora proglasili film Terarij autorice Hane Jušić. 'Kratki film je forma koja redatelju daje slobodu da koristi različite načine osjećaja za priču. Hanin snažan i jedinstven potpis odlikuje se visokom estetikom te sinergijom izuzetnog rada kamerom i zrelog osjećaja za dramaturgiju', pojasnio je odluku žirija Christian Denier. Posebno priznanje žiri je pak dodijelio filmu Babysitter autora Ivana Sikavice.

Zlatna kolica za najbolji dokumentarni film te novčanu nagradu u iznosu od 1000 € dobio je film Slaughtera Nicka za predsjednika autora Roba Stewarta. Odluku o najboljem naslovu u spomenutoj kategoriji odlučili su Hana Kulhánková, direktorica Međunarodnog festivala dokumentarnog filma One World posvećenog ljudskim pravima, Miroslav Sikavica, redatelj čiji smo dokumentarni film Oblak premijerno prikazali na prošlogodišnjem festivalu te Michael Glawogger, scenarist, redatelj i snimatelj  iz Austrije. 'Zbog apsurdnosti života i politike, zbog seksi dlakavih prsa, zbog havajskih košulja protiv Miloševića, zbog Nicka koji živi sa svojom majkom, zbog Slotera za predsjednika, zbog šarma i poštenja i zbog toga što bi svatko trebao imati priliku da svira punk u Novom Sadu', pojašnjenje je spomenutog žirija. Posebno priznanje u dokumentarnoj konkurenciji dodijeljeno je izraelskom filmu Život u slikama autorice Tamar Tal i to je 'nježan i dubok prikaz odnosa bake i unuka, učinjen s mnogo poštovanja, ljubavi, brige i strpljenja.'

Žiri za igranu selekciju je bio u sastavu: Jovan Marjanović, voditelj industrijskog odjela Sarajevo Film Festivala, Maurizio Braucci, talijanski pisac i scenarist te Markus Schleinzer, dugogodišnji casting direktor te redatelj dugometražnog igranog filma Michael, dobitnika prošlogodišnjih Zlatnih kolica za najbolji film. Nagradu za najbolji kratkometražni igrani film i iznos od 1000 € osvojio je Shay Levi za Povratak, koji se, preuzevši nagradu, zahvalio žiriju i publici. Film je nagrađen zato što 'se bavi pitanjem koje je vrlo važno u suvremenom izraelskom društvu, istražujući pritom univerzalnu ljudsku temu obiteljske psihe na vrlo zreo način' pojasnio je Markus Schleinzer. Posebno priznanje žiri je dodijelio filmu Barbakan Bartlomieja  Zmudae, a Jovan Marjanović  pročitao je pojašnjenje: 'Barbakan nam je ponudio stvarnu priču, ali s ritmom i ugođajem velikog trilera. Suočen s teškom sudbinom, frustrirani čovjek pokušava popraviti stvari na pogrešan način, što ga dovodi na rub smrti. Ovaj je kratki film dobro realiziran, glumci su uvjerljivi, a vlak, ujedno glavni lik, nastavlja voziti dalje.'

Nagrade Zagreb Film Festivala

Dobitnik glavne festivalske nagrade je film Svi u našoj obitelji Radua Judea, a pobjednika je proglasio Markus Schleinzer: 'Bliskost sa svim likovima koju osjećamo od samog početka, jednostavnost, a ujedno i složenost priče te izuzetan rad s glumcima bili su vrlo uvjerljivi za žiri. Film Svi u našoj obitelji ne nudi dovršenu priču niti je pokušava voditi prema jednom jedinom kraju, i upravo je u tome njegova snaga. Nakon što je priča na velikom ekranu završila, nastavljaju se brojne moguće priče u našim glavama. Što biste više mogli tražiti?' Nagradu Zlatna kolica i novčanu nagradu u iznosu od 4000 € preuzela je glumica Michaela Sirbu koja je istaknula kako se u Zagrebu sjajno provelate se u ime filmske ekipe zahvalila velikoj obitelji Zagreb Film Festivala.

Dodjelom nagrada, a potom i projekcijom filma Zagrebačke priče vol. 2 formalno je zaključen ovogodišnji, deseti po redu Zagreb Film Festival. Filmski program traje i tijekom nedjelje u kinima Europa i Tuškanac, Muzeju suvremene umjetnosti te Dokukinu KIC, a uključuje izbor filmova iz svih programa ZFF-a.

U Muzeju suvremene umjetnosti  u sklopu nedjeljnog programa u 20 sati održat će se službena premijera američkog dokumentarca Marina Abramović: Umjetnica je prisutna u režiji Matthewa Akersa.