"Istina" - gola trudnica Damiena Hirsta izazvala kontroverze

| Art |

Gdje umjetnik Damien Hirst prođe tu trava više ne raste. Prije nekoliko dana objavljeno je kako je posudio svoju dvadesetmetarsku skulpturu „Istina“ (Verity) primorskom gradiću Ilfracombeu u sjevernom Devonu u Engleskoj i time izazvao sablazan njegovih građana. Kontroverzan 20 metara visok kip gole trudnice koja u ruci drži mač postavljen je na obali ovog gradića prije nekoliko dana i već u prvim trenutcima postavljanja dobilo je žestoke protivnike. „Istina“ ili kako su je neki nazvali „Istina“ prikazuje golu, trudnu ženu čije jedna strana kože oguljena, pritom otkrivajući što se nalazi ispod kože - lubanja, mišići, ali i fetus u trbuhu. Žena u svojoj visoko podignutoj ruci nosi mač, dok iza leđa „skriva“ vagu.

Ovaj ogromni brončani kip djelo je kontroverznog engleskog umjetnika Damiena Hirsta koji živi u ovom gradiću u kojem posjeduje i restoran. Prema Hirstu, "Istina“ je suvremena alegorija za istinu i pravdu. Stav skulpture i lice žene preuzeto je od "Male Plesačice od četrnaest godina„ Edgara Degasa koju je ovaj umjetnik već koristio u svojoj ranijoj, također brončanoj skulpturi "Djevice Majke". Ako ste mislili da je Hirst ovaj kip prodao ili pak poklonio ovom gradiću, varate se, on ga je naime posudio lokalnim vlastima na 20 godina kako bi stajala na gradskom pristaništu.

Naravno, stanovnici ovog gradića ne da nisu bili oduševljeni ovom Hirstovom gestom nego su se okupili i njih nekoliko stotina je pisalo gradskom vijeću kako bi se žalilo na ovu skulpturu. Najčešći argumenti su kako će ona "poticati neželjene tinejdžerske trudnoće“, kako je "ponižavajuća za žene“ te kako je to „nepotrebna ekscentričnost upakirana kao umjetnost“. Epitete koje je pokupila je nečuveno, nemoralno, bizarno, uvredljivo, neukusno, neugodno, groteskno, bez poštovanja, neosjetljivo, neprimjereno, monstruozno, ružno, vulgarno i bez umjetničkog značaja.

Gradsko vijeće odlučilo je odbiti sve primjedbe i ipak postaviti ovu divnu skulpturu na idiličnu obalu britanskog  Ilfracombea. "Mi smo se kao gradić koje je uglavnom odmaralište oslonili na naše prirodne ljepote i šarm, ali to nažalost u današnje vrijeme nije dovoljno. Hoteli se svakodnevno zatvaraju, tako da moramo nešto učiniti kako bi potaknuli gospodarstvo i gledamo na umjetnost i ovu divovsku skulpturu kao na način poticanja posjetitelja ", kaže vijećnik Ilfracombea Mike Edmunds.

Nama je Hirstova skulptura iako kontoverzna, prekrasna jer pokazuje moć trudne žene, žene koja u sebi nosi život.