Ekskluzivno iz Cannesa: Tko kaže da se zločin ne isplati?

| Art |

Kiša u Cannesu
Kiša u Cannesu

Svi oni koji su se u subotu našli u Cannesu osjećali su se poniženo. Kiša ne da je padala, ona je lijevala kao iz kabla, tako da je najatraktivniji dan festivala bio sve samo ne atraktivan. Ovakvo vrijeme proizvelo je paniku u canneskim dućanima sa brendiranom odjećom. Naime, proljetno-ljetne kolekcije slabo se prodaju, svi kupci traže toplu odjeću, tako da su vlasnici dućana bili primorani zvati svoje centrale u Parizu i naručivati jesensku odjeću. U Ralph Lauren dućanu su tako priznali da su rasprodali sve veste koje su imali.  U još većim problemima su glumice čiji su stilisti priznali da su sa sobom ponijele štikle i lagane haljine kako bi se pokazale na crvenom tepihu. Problem su i frizure, jedan frizer L'Oreala je izjavio kako ove godine troše daleko više laka za kosu kako bi se frizure nekako održale na ovom katastrofalnom vremenu.

To ne brine članicu žirija Nicole Kidman koja je priznala kako ne ide na partyje u Cannesu, čak se nije pojavila ni na velikom partyju Diora. Kaže kako je predsjednik žirija Steven Spielberg udario težak radni ritam, članovi žirija sastaju se svakog dana u sedam sati ujutro, gledaju i raspravljaju o filmovima koji se kandidiraju za Zlatnu palmu, tako da je Nicole Kidman izjavila kako joj se čini kao da je ponovno krenula u školu.

Članovi žirija filmskog festivala u Cannesu
Članovi žirija filmskog festivala u Cannesu

Sve to ne znači da u subotu uvečer nije bilo partyja u Cannesu, dapače. Nažalost, oni planirani da se održe u vilama iznad Cannesa su otkazani i preseljeni na plažu na Croisetti. Tako je, recimo, na plaži održan party u povodu drugog dijela filma „Igre gladi“ koji se u Cannesu promovira, ali je veliki šator u kojem se party održavao bio dodatno prekriven kako kiša ne bi procurila u unutrašnjost.  Ja sam odabrao party francuske kompanije Wild Bunch i to za film zanimljivog naslova „Jimmy P. Psychoterapy of a Plains Indian“. Radi se o američkoj priči koja se odvija nakon Drugog svjetskog rata, Jimmyja P. glumi Benicio del Toro, Indijanca koji se nakon rata vraća kući i dijagnosticirana mu je šizofrenija. Uz sve to, redatelj filma je Francuz Arnaud Desplechin. Party se također odvijao pod šatorom na plaži i bio je u skladu s imenom kompanije Wild Bunch odnosno Divlja horda. Gomila ljudi pokušavala je ući na party, sa i bez pozivnice, unutra je bila podignuta bina na kojoj su svirala dva benda nakon kojih su nastavili briljantni DJ-evi. Točili su se razni kokteli, a jedini problem je što je party morao završiti u dva sata u noći. U Cannesu, naime, partyji na plaži imaju radno vrijeme do 2 sata, oni u vilama mogu trajati do zore.

Ekipa filma
Ekipa filma "Inside Llewyn Davis"

Nedjelju je u Cannesu označila konferencija za novinare za film “Inside Llewyn Davis” braće Coen u kojem glume Justin Timberlake i Carey Mulligan, kojoj je ovo, nakon “Velikog Gatsbyja”, drugi film u Cannesu. Film opisuje folk scenu s početka šezdesetih godina u New Yorku i bilo mi je drago vidjeti Timberlakea za kojeg smatram da je bolji glumac no glazbenik, ma koliko to nekome paradoksalno zvučalo. Film govori o usponima i padovima pjevača po imenu Llewyn Davis, a kada su Timberlakena na konferenciji za novinare pitali kako među gomilom talentiranih glazbenika netko uspije, a netko ne, on je odgovorio kako je danas najveći problem glazbene industrije što se pjesme i pjevači previše analiziraju u smislu koja bi pjesma mogla uspjeti, a koja ne bi. On smatra da se to ne smije raditi, da glazbenici i producenti ne smiju biti uvučeni u takva razmišljanja već samo treba iskreno pisati i izvoditi pjesme. A Carey Mulligan je izjavila kako je dobila ulogu u filmu nakon što je rekla braći Coen da zna pjevati, ali oni od nje nisu tražili da im pjeva. Pa i nisu trebali, pa glumila je pjevačicu u filmu “Sramota” prije dvije godine.

Inače, u petak ukradeni Chopardov nakit nije pronađen, nitko nije uhapšen, ali u Chopardu trljaju ruke. Prvo, nakit je osiguran tako da će im financijska šteta biti nadoknađena. Drugo, publicitet koji su dobili donijeti će im značajno povećanje prodaje, rekli su u Chopardu. I tko kaže da se zločin ne isplati?

Chopardov ručak
Chopardov ručak