Biografski Dox u znaku Stevea Jobsa i Ethel Kennedy

| Art |

Kako pokrenuti revoluciju?
Kako pokrenuti revoluciju?

Biografski Dox, novi ovogodišnji program ZagrebDoxa, gledateljima donosi životne priče fascinantnih i utjecajnih, više ili manje poznatih ličnosti koje su na razne načine obilježile posljednja desetljeća: Steve Jobs, John Baldessari i Ethel Kennedy samo su neki od njih!  

Godine 1995. novinar Robert X. Cringely snimio je iscrpni intervju sa Steveom Jobsom u kojem su diskutirali o njegovim ranim danima, poslovnim bitkama i vizijama budućnosti. U to doba Jobs je vodio NeXT, kompjutorsku kompaniju koju je osnovao nakon napuštanja Applea. Kratki dijelovi tog razgovora korišteni su u jednoj televizijskoj seriji, ali ostatak se smatrao zagubljenim sve dok nakon sedamnaest godina ta VHS-snimka nije pronađena u Cringelyevoj garaži. Uz modernu tehnologiju i doprinos autorskog tima Roberta X. Cringelya, Johna Gaua i Paula Sena, Steve Jobs: izgubljeni intervju pruža fascinantan uvid u najzanimljiviji trenutak Jobsove karijere, dvije godine prije nego što će ponovno preuzeti Apple.

Harry Dean Staton - Djelomično fikcija
Harry Dean Staton - Djelomično fikcija

Harry Dean Stanton: djelomično fikcija čaroban je impresionistički portret legendarnog glumca koji je u posljednjih pet desetljeća stekao kultni status u filmskoj umjetnosti. Švicarska autorica Sophie Huber u svojem prvijencu odaje počast Stantonu u nizu isječaka iz njegovih 250 filmova i njegovim dirljivim izvedbama američkih narodnih pjesama. Riječ je o istraživanju zagonetnih glumčevih misli o životu te njegovog uglavnom nepoznatog glazbenog talenta uz zanimljive susrete s Davidom Lynchom, Wimom Wendersom, Samom Shepardom, Krisom Kristoffersonom i Debbie Harry.

Ethel
Ethel

Ethel je intimni portret zabavne i neustrašive žene koja je bila udana za Bobbya Kennedya i u braku s njime dobila jedanaestoro djece. Autorica filma njezina je najmlađa kćer Rory, koja je rođena šest mjeseci nakon očeve smrti. Ethel danas ima 84 godine i ovo je njeno prvo javno pojavljivanje nakon 35 godina. Rory je uz pomoć arhivskih snimki, dosad neviđenih fotografija i niza intervjua s rođacima snimila prekrasan i nerijetko potresan portret svoje majke.

Američki punk-dance bend iz New Yorka LCD Soundsystem u proljeće 2011. godine održao je posljednji koncert u Madison Square Gardenu. Njihov karizmatični frontmen James Murphy odlučio je raspustiti jedan od najpopularnijih i najutjecajnijih bendova svoje generacije na vrhuncu popularnosti, i to obilježiti najvećim koncertom u karijeri. Film Šuti i sviraj hitove autora Willa Lovelacea i Dylana Southerna dokumentira neponovljivi koncertni užitak, portretirajući Murphya koji je suočen s posljedicama svoje odluke.

Kratka priča o Johnu Baldessariu najnoviji je kratkometražni dokumentarac američkog redateljskog dvojca Henrya Joosta i Ariela Schulmana koji na filmu ovjekovječuje život svjetskog umjetnika. U samo šest minuta glazbenik Tom Waits vodi gledatelja na putovanje kroz umjetnikovu karijeru, njegov atelje i umjetnička djela: filmove, skulpture, slike, fotografije, plakate i kreditne kartice, koristeći se pritom Baldessarievom legendarnom estetikom.

U središtu filma Kako pokrenuti revoluciju autora Ruaridha Arrowa nenametljivi je i blagi osamdesettrogodišnji profesor Gene Sharp, kandidat za Nobelovu nagradu za mir čija je kontroverzna knjiga From Dictatorship to Democracy korištena protiv diktatora od Srbije preko Ukrajine do Irana da bi vrhunac postigla u revoluciji u Egiptu i aktualnom ustanku u Siriji. U filmu otkrivamo zašto je ta knjiga postala standardni priručnik za svakoga tko želi pokrenuti revoluciju. Film je nagrađen na nizu festivala diljem svijeta, a osvojio je i nagrade za najbolji dokumentarac na festivalu u Bostonu i festivalu o ljudskim pravima u Barceloni.

Upoznajte Fokkensice autorskog dvojca Gabriëlle Provaas i Roba Schrödera prati neobičan život Louise i Martine Fokkens, identičnih 70-godišnjih blizanki koje više od pedeset godina rade kao prostitutke u amsterdamskoj Crvenoj četvrti. U njihovoj dugogodišnjoj karijeri uspjele su se osloboditi kontrole svodnika, vodile su svoj vlastiti bordel i prve pokrenule neformalni sindikat prostitutki. Iako nerazdvojne, Louise se odlučuje za mirovinu i pokušava se prilagoditi novom životu; Martine pak nastavlja s poslom i pušta gledatelja da svjedoči njenom svakodnevnom životu i muškarcima koji se u njemu pojavljuju.