Zvonina torta

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Moja prijateljica Ada kaže ovo je Zvonina torta, obožavam je, to mi je najdraža torta... Netko kaže Bobanova... Kako god da se zove, božanstvena je. Torta iz restorana Boban je jedna jednostavna čokoladna torta bez brašna s džemom od borovnica koju sam napravila za Hanin rođendan, a svi su se oduševili. Naravno, malo sam promijenila, dodala..., ipak treba biti kreativan... Originalna torta iz Bobana je bez kreme od vanilije - samo čokoladni biskvit bez brašna, džem od borovnica i šlag. Mislim da je vrhunska i jedna i druga, zavisno od ukusa i što tko voli...

Zvonina torta 

Vrijeme pripreme: 20 minuta

Vrijeme pečenja: 35 minuta

Okrugli kalup 26 cm

Biskvit:

  • 6 jaja (odvojiti žumanjke od bjelanjaka)
  • 12 dag šećera
  • 12 dag čokolade za kuhanje
  • cimet
  • ½ praška za pecivo
  • 1 naribana korica nešpricane naranče
  • aroma naranče (može i ne mora)

Premaz:

  • 1 pekmez od borovnice (cijela tegla od 25 dag)

Krema od vanilije: - može i ne mora

  • 1 puding od vanilije
  • 3 dl mlijeka (odnosno količina prema uputama na vrećici)
  • 1 mahuna vanilije
  • 2 vanilin šećera
  • aroma vanilije – može i ne mora
  • 1 žlica šećera
  • 2 žlice škrobnog brašna - Gustina
  • 2 žumanjka

Šlag:

  • ½ l slatkog vrhnja
  • 1 žličica štaub šećera
  • kremfix

Ukras:

  • ušećerene višnje ili borovnice

Zagrijte pećnicu na 170C. U jednoj zdjeli umutite žumanjke s praškom za pecivo, a u drugoj izmiksajte bjelanjke sa šećerom u snijeg. Na pari otopite čokoladu, dodajte cimet, koricu i aromu naranče te ih umiješajte u žumanjke, a na kraju umiješajte i snijeg od bjelanjka sa šećerom. Smjesu sipajte u okrugli kalup prethodno premazan putrom i pobrašnjen pa pecite u zagrijanoj pećnici 35 minuta. Torta će se za vrijeme pečenja dignuti, a kad izvadite iz pećnice spustiti.

U međuvremenu napravite kremu od vanilije:Odvojite malo mlijeka od količine koja piše na uputama za pripremu pudinga i u njega umutite prašak za puding. Ostatak mlijeka stavite da kuha zajedno s prerezanom mahunom vanilije i izvađenim sjemenkama iz mahune. Posebno u zdjeli umutite šećer i vanilin šećer sa žumanjcima, gustinom i umućenim praškom za puding. Kad mlijeko prokuha, maknite ga s vatre. Izvadite mahunu vanilije i stavite je na tanjur da se osuši te ulijte smjesu u prokuhano mlijeko, vratite na najslabiju vatru i kuhajte cijelo vrijeme lagano miješajući kao kad kuhate puding. Stavite foliju preko lonca i pustite da se krema malo ohladi.

Kad se torta spusti premažite je pekmezom pa rasporedite ohlađenu kremu od vanilije te stavite u hladnjak barem na nekoliko sati. Neposredno prije serviranja umutite čvrsti šlag (možete dodati Kremfiks) i rasporedite ga po vrhu torte. Ukrasite prema želji ušećerenim višnjama ili borovnicama.

Ako želite da je krema od vanilije deblja, umjesto 1 pudinga stavite 2 i sve sastojke poduplajte.

Mahunu od vanilije nemojte bacati, osušite je i stavite u posudu sa šećerom, tako ćete dobiti punu posudu vanilin šećera.

Ako ne volite kremu od vanilije, poduplajte smjesu od šlaga i na pekmez rasporedite samo šlag.




Slični članci: