Zeleni rižoto s porilukom

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Zeleni rižoto s porilukom
Zeleni rižoto s porilukom

Zeleni rižoto od poriluka je favorit moje najstarije kćeri Sare, sva rižota na jednu stranu, ali ovaj rižoto je nešto posebno. I klinke ga obožavaju... Zeleni je pa im je fora, a jako je ukusan...

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme i kuhanja: 25 minuta

  • 35 dag riže (carnaroli ili arborio)
  • 5 - 6 manjih poriluka (narezana na tanke kolutiće)
  • 2 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)
  • 1 dl vode
  • povrtni temeljac
  • 2 dl suhog bijelog vina
  • 2 žlice slatkog vrhnja - može i ne mora
  • 1 šalica naribanog parmezana ili grana padano ili pecorino sardo + za posipanje
  • peršin (sitno nasjeckan)
  • kockica hladnog putra (5 dag)
  • maslinovo ulje
  • sol
  • papar

Očistite i narežite poriluk na kolutiće, podjednako zeleni i bijeli dio (operite ga dobro u hladnoj vodi). Sitno nasjeckajte češnjak. Pržite poriluk na maslinovom ulju, posolite, nakon par minuta dodajte češnjak, zalijte ga s malo vode i dinstajte. U međuvremenu, na tavi na maslinovom ulju kratko zastaklite rižu i dinstajte je prvo je zalivši s malo bijelog suhog vina, a kad vino ishlapi, podlijevajte povrtnim temeljcem i cijelo vrijeme miješajte. Kad je riža napola kuhana dodajte joj podinstani poriluk, sol, papar i još malo temeljca pa zajedno dinstajte. Na kraju mantekirajte (mantecatura) rižoto - u rižoto umiješajte naribani parmezan, putar i nasjeckani peršin. Miješajte brzo i snažno. Prema želji možete umiješajte i žlicu-dvije slatkog vrhnja, ali nije potrebno. Poklopite ga minutu, dvije da odstoji i skuha se do kraja. Servirajte uz ribani sir i čašu dobrog bijelog vina.

Zeleni rižoto s porilukom
Zeleni rižoto s porilukom