Zdravi obrok: moja salata sa sirom i sjemenkama

| Wine and dine |

Salata sa sirom i sjemenkama
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Recept: Moja zdrava salata sa sirom i sjemenkama

  • nekoliko listova zelene salate (kristalka, puterica...)
  • nekoliko listova radića
  • 30-ak listića bebi špinata ili mlade rukole
  • 5 dag kuhane kukuruze (konzerva)
  • 1 mrkva (oguljena, guljačem tanko narezana)
  • sjemenke lana
  • sjemenke sezama
  • sjemenke buće
  • sjemenke suncokreta
  • nekoliko cherry rajčica
  • tvrdi sir (parmezan, paški, istarski...) -  tanko narezan guljačem
  • extra djevičansko maslinovo ulje
  • 1/2 limuna
  • prema želji acceto balsamico
  • sol
Salata sa sirom i sjemenkama
Salata sa sirom i sjemenkama

Salatu očistite (rukama iskidajte listiće salate), dobro operite u nekoliko voda i ocijedite. Mrkvu ogulite i tanko narežite (pomoću guljača), dodajte kukuruz, sjemenke lana, sezama, buće i suncokreta. Narežite sir na tanke šnitice (pomoću guljača najlakše), zalite domaćim kvalitetnim maslinovim uljem i sokom pola limuna, a prema želji pokapajte i accetom balsamicom. 

Tvrdi sir možete zamijeniti fetom, a možete dodati i croutonse (prepečene kockice kruha), orahe, kikiriki, japanske oraščiće, jabuke, matovilac, potočarku...