Za nedjeljni ručak: Biftek Wellington!

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Biftek Wellington
Biftek Wellington

Kako je moja dobra prijateljica Dada Žagar (prijateteljica iz školskih dana, inače uspješna poduzetnica, vrsna kuharica i sjajna domaćica) živjela neko vrijeme u Francuskoj, pokupila je izvrsne francuske recepte, te nas povremeno pozove i zadivi ponekim francuskim specijalitetom, poput Bifteka Wellington s vrganjima.

Iako ne postoji dokaz, navodno je Wellingtonova pečenka dobila ime po 1. vojvodi od Wellingtona - Arturu Wellesleyu (1769.-1852.), koji osim što je bio poznat po pobjedama nad Napoleonom, bio je vrlo poznat kao veliki ljubitelj jela, pića i žena (bio je ljubavnik Lady Hamilton).

Biftek Wellington (engl. Beef Wellington, franc. File de boeuf en Croute) svojataju i Francuzi i Englezi, a postoji i nekoliko načina pripreme – omotan gljivama, pršutom i lisnatim tijestom; s pilećim jetrima, gljivama i lisnatim tijestom; s gušćom paštetom, gljivama i lisnatim tijestom, ili šunkom, gljivama i telećim jetrima. U svakom slučaju gljive i lisnato idu u sve načine. Samo je „mesni“ dio različit. Svejedno na koji način, biftek u lisnatom tijestu je senzacija, kao, uostalom i Wellington kobasice, losos ili janjetina. (Sve varijacije u lisnatom – nose naziv Wellington!)

Za 4 osobe
Vrijeme pripreme: 30 minuta
Vrijeme pečenja: 35 minuta
Temperatura pećnice: 250C

  • 80 dag – 1 kg junećeg filea
  • 1 lisnato tijesto
  • 25 dag sitno sjeckanih šampinjona ili nekih drugih gljiva
  • 1 luk (sitno nasjeckan)
  • 1 češanj češnjaka (protisnut)
  • 1 žličica kadulje i majčine dušice
  • 5 dag brašna
  • 2,5 dag prezli
  • 1 mljevena velika pileća prsa
  • 1 žumanjak – za premaz   
  • 7,5 dag putra
  • 4 žlice ulja
  • sol
  • papar

Očistite juneći file od masnoće, posolite ga i popaprite. Ispržite ga na tavi s uljem i putrom oko 5 minuta i maknite sa vatre. Pripremite filu -  sitno nasjeckajte gljive i podinstajte na tavi, dodajte nasjeckani luk i češnjak te dinstajte još pet minuta. Dodajte sve začine, promiješajte i stavite da se ohladi, prvo na sobnoj temperaturi pa onda stavite u hladnjak. Posipajte brašnom radnu površinu na kojoj ćete razvući lisnato tijesto. U blenderu izmiješajte mljevenu piletinu i prezle s hladnim gljivama, lukom i biljem, a zatim smjesu ravnomjerno raširite na lisnato tijesto ostavljajući 10 cm od ruba tijesta. Omotajte biftek s lisnatim tijestom i stavite u kalup koji prvo namažite putrom. Premažite ga žumanjkom i stavite u hladnjak na pola sata. Zagrijte pećnicu na 250 C. Biftek pecite u pećnici na srednjoj rešetki 35 minuta.

*Pecite ga prema želji 5 minuta više ako volite srednje pečeni biftek, a 5 minuta manje ako volite manje pečen biftek. Nakon što ste ga izvadili iz pećnice, pustite ga neka odstoji 10 minuta. Režite ga na šnite debljine 2 cm i poslužite. 

*Prema želji možete pripremiti i Wellington sa pršutom: biftek posolite krupnom solju i popaprite svježim paprom, sa svih strana kratko zapecite na tavi te ohladite sa strane i premažite senfom. Šampinjone sameljite i podinstajte pa ohladite. Lisnato tijesto razvucite i na njega posložite pršut, pa gljive pa biftek, zamotajte, premažite žumanjkom i pecite u pećnici 35 minuta na 250C.