Za 25 minuta: tjestenina s gljivama

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Penne s gljivama
Penne s gljivama

Za 4-5 osoba

Vrijeme pripreme i kuhanja: 25 minuta

50 dag špageta, pljukanaca, penna, fuža ili neke druge tjestenine

40 dag svježih gljiva (vrganja ili šampinjona, trubica…)

10 dag pancete (sitno nasjeckane) – prema želji, može i ne mora

1 ljutika

2-3 češnja češnjaka (sitno narezan ili zgnječen)

list peršina (sitno nasjeckan)

1 dl suhog bijelog vina

2 dl jušnog temeljca

maslac

maslinovo ulje

2-3 žlice slatkog vrhnja – prema želji, može i ne mora

parmezan – za posipati

Očistite gljive, nasjeckajte oguljenu ljutiku, češnjak i opran peršin. Skuhajte tjesteninu al dente. Dok kuhate tjesteninu uzdužno razrežite očišćene gljive. Na malo maslinova ulja i putra u tavi podinstajte ljutiku, dodajte nasjeckan češnjak, prema želji nasjeckanu pancetu pa očišćene i narezane gljive i peršin. Zalijte bijelim vinom, a kad vino ishlapi, zalijte jušnim temeljcem i još malo dinstajte gljive. Posolite ih i popaprite pa umiješajte kuhanu tjesteninu al dente. Dodajte naribani parmezan i promiješajte.

Prema želji u gljive, pred sam kraj kuhanja, možete umiješati i dvije, tri žlice slatkog vrhnja ili vrhnje za kuhanje. Odmah poslužite.