3 recepta za štrukle

Volite li štrukle?

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Prije par dana na sajmu prehrane primjetila sam gužvu na jednom štandu... bračni par je radio domaće zagorske štrukle - interes ogroman... Inspirirali su me...

Evo moje TRI VARIJANTE ŠTRUKLI:

1. Sami radite tijesto (teže) 2. Kupite lisnato tijesto i sami filate (lakše) 3. Kupite gotove kupovne štrukle i samo ih skuhate i spečete (jako lagano). Birajte!

NAJBOLJE ZAGORSKE ŠTRUKLE, strina Naca, Zagorje

Nije za čuditi da baš moja strina pravi najbolje, a ujedno i najpoznatije zagorsko jelo - štrukle, ipak je ona Zagorka... Mama je uvijek molila strinu da pravi njezina omiljena jela - štrukle i gibanicu... I dan danas kad idemo k strini, pitamo je: „Buš napravila štrukle?“ Volim da su sočne, mekane, s puno umaka, da se tope u ustima... Ovo je njezin recept za najbolje štrukle ikad.

Vrijeme pripreme: 40-50 minuta

Vrijeme stajanja tijesta: 30 minuta

Vrijeme kuhanja: 5-7 minuta

Vrijeme pečenja: 30-40 minuta

Temperatura pećnice: 180-200C (zavisno od jačine pećnice)

Tijesto:

  • ½ kg brašna (pomiješati oštro i glatko)
  • ulje
  • voda

Fila:

  • ½ kg svježeg kravljeg sira
  • 5 jaja
  • sol

Preljev:

  • ½ l slatkog vrhnja

Od brašna, vode i ulja umijesite glatko tijesto. Tijesto premažite uljem i ostavite da odstoji barem 1/2 sata. Zagrijte pećnicu na 180 - 200C. Tijesto razvucite i ravnomjerno premažite mješavinom sira, jaja i soli. Namotajte tijesto u dugačku „salamu“ i režite tanjurom na komade. Kuhajte u posoljenoj i nauljenoj kipućoj vodi dok ne isplivaju na površinu (otprilike 5-7 minuta). Štrukle posložite u keramičku ili vatrostalnu zdjelu, zalijte slatkim vrhnjem i pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici 30 – 40 min.

Ili jednostavnija i brža varijanta:

ŠTRUKLE SA SIROM I KUPOVNIM LISNATIM TIJESTOM

Za 4 – 5 osoba

Vrijeme pripreme: 20 minuta

Vrijeme kuhanja: 5 minuta

Vrijeme stajanja: 5 minuta

Vrijeme pečenja: 30 - 40 minuta

Temperatura pećnice: 200C

  • 1 pakovanje svježeg lisnatog tijesta
  • ½ kg svježeg kravljeg sira
  • 2 jaja
  • kiselo vrhnje
  • 1/2 l slatkog vrhnja
  • putar
  • sol

Pomiješajte sir s jajima i kiselim vrhnjem te posolite. Svježe lisnato tijesto premažite vodom, ravnomjerno namažite filom od sira te savijte u zvrk (prvo kao "salamu" pa u krug), umotajte u gazu te zajedno s gazom kuhajte u slanoj vreloj vodi oko 5 minuta. Zagrijte pećnicu na 200C. Izvadite gazu sa štruklima iz vode, pričekajte nekoliko minuta, odmotajte, izrežite na željenu veličinu štrukle i složite ih u kalup, zalijte slatkim vrhnjem te zapecite u zagrijanoj pećnici oko 30 - 40 minuta.

Također ih možete samo kuhati i zapeći na tavici s prezlama, a ne u pećnici:

ŠTRUKLE S PREZLAMA

Za 4 – 5 osoba

Vrijeme pripreme: 20 minuta

Vrijeme kuhanja: 20 minuta

  • 1 pakovanje lisnatog tijesta
  • ½ kg svježeg kravljeg sira
  • 2 jaja
  • kiselo vrhnje
  • ulje
  • prezle
  • putar
  • sol

Na isti način ih pripremite kao u prethodnom receptu, zamotajte ugazu, ali ih kuhajte ne 5 minuta nego 20 da se kompletno skuhaju, ocijedite ih, izrežite, prelite prezlama i prepržite na tavi na putru.

i najbrža varijanta:

ZAPEČENE KUPOVNE ŠTRUKLE

Za 4 - 5 osoba

Vrijeme pripreme, kuhanja i pečenja: 45 minuta

Temperatura pećnice: 180 - 200C

  • 1 paket kupovnih štrukli
  • 1/2 l slatkog vrhnja ili vrhnja za kuhanje
  • sol

Zagrijte pećnicu na 180 ili 200C, zavisno kojom jačinom vam peče vaša pećnica. Kupite gotove štrukle, kuhajte ih u slanoj vreloj vodi oko 5 minuta, rasporedite ih u namašten kalup, prelijte s 1/2 l slatkog vrhnja (ili vrhnja za kuhanje) i zapecite u zagrijanoj pećnici oko 30 - 40 minuta.

ili najkraća varijanta s prezlama:

Vrijeme pripreme i kuhanja: 25 minuta

Kuhajte štrukle u vreloj vodi 20 minuta, prelite prezlama i zapecite na tavici na putru.

Na koji god ih način napravite, mislim da ćete uživati jer štrukle su neodoljive... mmmm... nešto posebno... i tradicionalno naše!


Slični članci: