Varivo od leće, graha i ječma

Varivo od leće, graha i ječma
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Brzo varivo od leće, graha i ječma

Savršeno varivo. Brza priprema, jednostavna, a tako ukusno i fino... Mmmmm... Dodajte što želite, oduzmite što želite. Odokativno. Možete zaljutiti, možete ga napraviti blagog, bez luka, bez zaprške, bez mesa... Dobar tek!

Za 4 - 5 osoba

Vrijeme pripreme: 15-ak minuta

Vrijeme kuhanja: 40-ak minuta

  • 25 dag leće
  • 25 dag crvenog graha iz konzerve
  • 10 dag ječma
  • 10 dag pancete (narezan na tanke šnitice/prutiće) - može i ne mora
  • kobasice, suho meso - može i ne mora
  • oko 1 dl pasirane rajčice
  • 1- 2 mrkve (sitno naribana)
  • 1 luk (sitno nasjeckan)
  • 2 žlice Lovačke juhe ili žlicu Gustina (škrobno brašno) - prema želji
  • prstohvat slatke crvene paprike
  • prstohvat ljute crvene paprike - prema želji
  • prstohvat mljevenog đumbira
  • mediteranske trave - prema želji i izboru
  • 2 lovorova lista
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • peršin (sitno nasjeckan)
  • sol
  • papar
  • bućine sjemenke - servirati uz varivo
  • croutonsi (prepečene kockice kruha) - servirati uz varivo
Varivo od leće, graha i ječma
Varivo od leće, graha i ječma

U situ isperite leću i ječam i stavite u lonac s hladnom vodom. Ne morate ih prethodno namakati. Dodajte grah iz konzerve (izlijte vodu iz konzerve i dodajte samo grah) te stavite na štednjak da provri. Posolite, popaprite, dodajte lovor, đumbir i mediteranske trave. Na tavi na malo maslinovog ulja  podinstajte nasjeckani luk i naribanu mrkvu, pasiranu rajčicu, dodajte malo slatke crvene paprike, prema želji i ljute crvene paprike i Lovačku juhu ili žlicu Gustina te žlicu, dvije juhe od variva, promiješajte i dodajte varivu pa na istoj tavi kratko popržite pancetu i/ili kobasicu i dodajte varivu. Kuhajte na laganoj vatri oko 40-ak minuta. Na svaki tanjur dodajte nasjeckani peršin, pospite bućinim sjemenkama i croutonsima.

Varivo od leće, graha i ječma
Varivo od leće, graha i ječma

Slični članci: