Umak bolognese na način moje mame

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Umag bolognese
Umag bolognese

Najpoznatiji talijanski umak bolognese (bolonjez) kako samo ime kaže, potječe iz Bologne. Neki kažu da se samo zove po tom gradu i da su ga Bolonjani samo prisvojili... Nebitno. Svi moji ukućani zajedno sa mnom, u njemu uživamo. Netko ga radi sa crnim vinom, netko s bijelim, netko dodaje mrkvu, netko ne, ali meni je jedan od najdražih preljeva za tijesto, bez obzira na sastojke. Što ga dulje kuhate, naravno, to je bolji... netko ga čak i peče u pećnici na niskoj temperaturi 4 i više sata... Osobno ga često pravim i od purećeg mesa. Zdraviji je i puno brže gotov, a okus je malo laganiji, a izvrstan.

Umag bolognese
Umag bolognese

Umak bolognese (bolonjez) na način moje mame

Za 4 - 5 osobe

Vrijeme pripreme: otprilike 2 sata, puretina manje

  • ½ kg mljevene junetine (ili puretine - puno manje se kuha)
  • 1 veliki luk (sitno nasjeckan)
  • 1 mrkva (naribana)
  • 1 dl bijelog vina (u originalnim receptima je crno vino)
  • 20 dag pelata (zgnječenih) ili pasirani paradajz
  • muškatni oraščić
  • bosiljak
  • origano
  • lovor
  • klinčić
  • prstohvat cimeta
  • mesni temeljac ili voda s kockom za juhu
  • maslinovo ulje
  • sol
  • papar  

Na 3-4 žlice maslinovog ulja podinstajte luk i dodajte naribanu mrkvu. Dinstajte nekoliko minuta pa dodajte mljeveno meso, razdvajajte ga vilicom da ga što više usitnite pa ga i pržite dok ne dobijete smeđu boju. Podlijte vinom i pustite da vino ispari na laganoj vatri. Posolite i popaprite, dodajte paradajz i pomiješajte. Dodajte prema želji začine: muškatni oraščić, bosiljak, origano, klinčić i cimet te poklopljeno dinstajte na laganoj vatri otprilike 2 sata povremeno podlijevajući vrućim temeljcem. Otklopite i pustite da se umak zgusne.

Servirajte bolonjez uz bilo koju vrstu tjestenine, najbolje pašu tagliatelle, fettuccine ili spagette. Ako je umak pregust, možete ga razrijediti s malo škrobne vode u kojoj se kuhala tjestenina.

Prema želji pospite sa svježe ribanim parmezanom.