Ultimativni specijalitet: Guščja jetra u masti

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Guščja jetra u masti
Guščja jetra u masti

Iako mi tata nije Francuz, guščja jetra u masti je njegov ultimativni gastro specijalitet u kojem svi uživamo... Takva poslastica će oduševiti svakog gosta... Ipak, ako ne uspijete nabaviti guščja jetra (a ima ih skoro svakodnevno u Blagus peradarstvu na placu na Kvatriću i Dolcu u Zagrebu), možete ih zamijeniti i s friškim svjetlim kokošjim i napravi ih na isti način, u masti. Ukusna su gotovo kao da su gušća, samo mnogo jeftinija... Jetra u masti mogu stajati i par dana u hladnjaku... Ne propustite napraviti ovu francusku deliciju na naš domaći način, neka vaša nepca uživaju...

  • ½ kg guščje jetre ili svjetlijih kokošjih jetara
  • putar ili guščja mast
  • sol
  • papar (u zrnu i mljeveni) 

Stavite jetra u mlijeko 1 sat. Zatim ih obrišite salvetom. Prepecite ih na tavici na putru ili guščjoj masti, dodajte vode i kada voda prokuha, jetra su gotova. Izvadite ih na duboki tanjur, posolite, popaprite, prelite s mašću od pečenja i ohladite pa stavite u hladnjak na par sati da se mast stisne.