Ultimativna zeljanica!

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Zeljanica
Zeljanica

Razvijati tijesto za pite u zraku je nešto što me naučila moja svekrva u Sarajevu. Ovo je njezin jednostavan i dobar, najbolji recept za ZELJANICU:

Za 4-5 osoba

Vrijeme pripreme: 40 minuta

Vrijeme pečenja: 20-tak minuta

Temperatura pećnice: 200C

  • kore za pitu (kupovne ili domaće) - recept ispod!
  • ½ kg špinata (dobro opranog, ocijeđenog i nasjeckanog)
  • 3 - 4 jaja
  • 2 kisela vrhnja
  • malo ulja
  • sol

Sve sastojke dobro izmiješajte i nafilajte kore. Motajte u zvrkove ili slažite kao štrudlu na nauljen lim i pecite u pećnici 20-tak minuta dok ne porumeni. Prema želji pečenu zalite s malo pomiješane slane vode ili mlijeka i putra ili s malo vrhnja i prema želji zapecite još 3-5 minuta u pećnici.

TIJESTO (KORE) ZA PITU

Stara bosanska izreka „Kakva jufka, takva i pita!“ sve govori... Okus pite sa pravim domaćim, rukom razvijanim korama ne može se usporediti s niti jednim kupovnim. Ipak, mi toliko volimo pite, da je svaka dobra...

  • ½ kg glatkog prosijanog brašna
  • 1 žlica ulja
  • sol
  • voda

Sve sastojke dobro zamijesite, da tijesto bude mekanije. Radite na pobrašnjenoj radnoj površini (stolu) i odvojite u 2 – 3 hrpice i pustite neka tijesto malo odstoji. Razvlačite kore na stolnjaku.