Ukusna grickalica: pikantni bademi

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Ovaj recept Pikantnih badema prije par godina dobila sam od moje prijateljice Ane Ugarković i Igora Tomljenovića koji su tada zajedno radili. Danas Ana ima restoran Mali bar u Vlaškoj ulici u Zagrebu, a Tom Lari & Penati u Petrinjskoj u Zagrebu.

Uz arančine, ovo je jedna od najukusnijih grickalica cijele obitelji... Često ih znam ispeći i ponijeti kad idemo nekome u goste, a svi pitaju i pogađaju koji su to začini...

Vrijeme pripreme: 10 minuta

Vrijeme pečenja: 20 minuta

Temperatura pećnice: 160C

  • 20 dag oguljenih i osušenih badema
  • 1 žlica sitno nasjeckanog svježeg ružmarina
  • ¼ žlice kajenskog papra
  • 1 ½ žličica smeđeg šećera
  • 1 žličica soli
  • 1/2 žličice zgnječenog i sitno nasjeckanog češnjaka
  • ½ žličice maslinovog ulja
  • 2 žličice razmućenog bjelanjka

Zagrijte pećnicu na 160° C. Obložite četvrtasti kalup iz pećnice masnim papirom. Pomiješajte sve sastojke i uvaljajte bademe u njih. Raširite ih po limu. Pecite 10 min, malo ih promiješajte, okrenite i pecite još oko 10 min. Poslužite uz aperitiv.