Tradicionalni božićni ručak: purica s mlincima

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Purica s mlincima
Purica s mlincima

Iako sam već bila pisala o pečenoj purici kao tradicionalnom jelu koji Amerikanci spremaju za Dan zahvalnosti, Hrvati je najčešće spremaju upravo za Božić. Purica, patka, guska ili pile svejedno, s mlincima ili s krumpirima i povrćem... Bitno je da je ne pikate, nego okrećete hvataljkama - jedanput ili nekoliko puta, samo nemojte dugo držati pećnicu otvorenu, nego otvorite pećnicu, izvadite puricu, zatvorite pećnicu,  podlijte puricu i eventualno je okrenite pa je vratite u pećnicu.  Zalijevate s vlastitim sokom, vodom ili temeljcem da bude sočna i mekana.

Purica s mlincima

Vrijeme pripreme: 20 minuta

Vrijeme pečenja: oko 3 sata, zavisno od kilaže purice

Temperatura pećnice: 200C pa 180C

  • 1 purica (oko 3 kg)
  • slatka crvena mljevena paprika
  • mesni temeljac ili voda s kockom juhe - za podlijevanje
  • ulje
  • sol

Puricu dobro operite, obrišite, posolite, posipajte crvenom paprikom iznutra i izvana te pustite neko vrijeme da odstoji (najbolje oko 4 -5 sati). Noge purice zavežite špagom. Zagrijte pećnicu na 200 C. Na vrućem ulju u plitkoj tavi, naglo je porumenite sa svih strana, polijte vodom  i stavite peči u unaprijed zagrijanu pećnicu. Za vrijeme pečenja da bi bila ravnomjerno pečena, nekoliko puta podlite je vlastitim sokom ili mesnim temeljcem. Pecite je oko 3 sata. Na pola pečenja smanjite temperaturu pećnice na 160 - 180 C. Pečenu puricu izvadite iz pećnice i ostavite da se malo ohladi, barem 15-ak minuta. S malo soka u kojem se pekla polijte po purici, a ostatak procijedite i stavite na toplo.

Uz puricu obavezno poslužite mlince! Najjednostavnije - kupite gotove mlince na placu od neke simpatične i uredne kumice, a ako ste uporni i želite ih sami napraviti, evo recepta moje bake Anđele:

Mlinci

Mlinci
Mlinci

Obično pravim od 1 kg brašna, jer napravim za par puta, ali možete napraviti od pola količine namirnica, što je dovoljno za 4 - 6 osoba.  

Za 10-ak osoba

Vrijeme pripreme: 40 minuta

Vrijeme stajanja tijesta: 30 minuta

Vrijeme pečenja: oko 7 minuta

Temperatura pećnice: 200C

  • 1 kg oštrog brašna
  • 2 jaja
  • 1 žličica ulja
  • mlaka voda
  • malo soli

Dobro umijesite sve sastojke i ostavite smjesu da odstoji (u foliji ili najlon vrećici) barem pola sata. Odvojite u nekoliko hrpica, tanko razvaljajte svaku (1 mm) i stavite peći na okrenut suhi pleh. Dobro ih ispecite, dok na mjestima ne postanu smećkasti, oko 7 minuta. Zamotajte ih u krpu i pustite da se ohlade. Mlinci mogu stajati neko vrijeme.

Pečene mlince spremite tako da ih malo razlomite na veće komade, pofurite (potopite u  kipuću posoljenom vodom), poklopite i ostavite stajati najdulje 4 minute (bez daljnjeg kuhanja), da ne postanu mljecavi. Zatim ih dobro ocijedite i poslužite prelivene toplim umakom od pečenja. Možete ih takve zapeći u pećnici još minutu – dvije.

Mlince možete napraviti i s glatkim brašnom, a vodu možete zamijeniti suhim bijelim vinom. Možete ih ispeći bez dodavanja masnoće i u tavici s debelim dnom, na velikoj vatri.

 Za desert:obavezni suhi božićni kolačići

Božićni kolačići
Božićni kolačići