Torta ledeni vjetar s jagodama

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Ledeni vjetar s jagodama
Ledeni vjetar s jagodama

Mojoj djeci torta Ledeni vjetar s jagodama je jedna od najfinijih mojih torti,obožavaju je!

Vrijeme pripreme: 30 minuta

Vrijeme pečenja: 1 sat

Vrijeme hlađenja: 2 sata

Temperatura pećnice: 150C

  • 3 gotove beze kore (kupite ih u svakoj boljoj slastičarnici)

Žuta krema:

  • 9 žumanjka
  • 4 žlice šećera
  • 4 žlice oštrog brašna
  • 2,5 dl mlijeka
  • 3 vanilin šećera
  • 1 maslac
  • ½ l tučenog slatkog vrhnja
  • jagode
  • limunov sok

Žuta krema: Umutite žumanjke sa šećerom, dodajte brašno, mlijeko i vanilin šećer te kuhajte kremu na pari dok se ne zgusne. Ohladite je i dodajte maslac te pjenasto izradite.

Svaku beze koru premažite žutom kremom.

Narežite jagode na šnitice i pokapajte limunom da ne potamne. Slatko vrhnje miješajte električnim mikserom u čvrsti šlag. Na podlogu za tortu stavite jednu koru premazanu žutom kremom. Zatim složite red jagoda i prekrijte trećinom šlaga. Stavite slijedeću koru. Postupak ponovite do posljednjeg sloja šlaga. Cijelu tortu izvana premažite šlagom i ohladite u hladnjaku.

Žumanjke možete zamijeniti pudingom od vanilije.

Također, žutu kremu možete zamijeniti s dvije bijele čokolade otopljene na pari i s njima premazati kore.

Ledeni vjetar s jagodama
Torta Ledeni vjetar s jagodama

Ako želite, možete i sami napraviti beze kore od bjelanjka.

Beze kore:

  • 9 bjelanjka
  • 30 dag šećera
  • 1 jušna žlica jabučnog octa ili limunovog soka

Zagrijte pećnicu na 150C.

Biskvit: umutite bjelanjke u čvrsti snijeg, dodajte šećer i jabučni ocat ili sok od limuna te još miješajte električnim mikserom. Podijelite smjesu na tri djela i svaku koru ispecite posebno.

Ako želite jednostavniji način pečenja kora, sipajte smjesu na masni papir za pečenje u veliki četvrtasti kalup od pećnice i pecite u zagrijanoj pećnici oko sat vremena. Ohlađenu koru lagano odvojite od masnog papira pa je prerežite na 3 jednaka djela i dobit ćete četvrtasti oblik torte.

Ledeni vjetar s jagodama
Torta Ledeni vjetar s jagodama