Tjestenina puttanesca (s inćunima, maslinama i kaparima)

| Wine and dine |

Tjestenina puttanesca (s inćunima, maslinama i kaparima)
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Recept: Tjestenina puttanesca (inćuni, masline i kapari), rimski recept

Postoji mnogo zabavnih priča vezanih uz umak puttanesca (puttana, tal. prostitutka), a najpopularnija je ta da su ga prostitutke spremale upravo uz pastu, najčešće uz lingine (vrstu tjestenine koja je malo šira od špageta, ali malo tanja od fettuccina) i stavljale ga na prozore, da bi mirisima privukao brojne šetače i klijente...

Za 4 - 5 osoba

Vrijeme pripreme: 25 minuta

  • 50 dag tjestenine (najčešće linguini)
  • 6-7 fileta inćuna (nasjeckana)
  • 1 žlica kapara
  • 12-15 komada crnih otkoštenih maslina
  • 1 češanj češnjaka (sitno nasjeckan ili protisnut)
  • 25 dag pelata
  • prstohvat origana
  • ½ šalice vode
  • 2-3 žlice maslinovog ulja
  • sol
  • svježe mljeveni crni papar
Tjestenina puttanesca (s inćunima, maslinama i kaparima)
Tjestenina puttanesca (s inćunima, maslinama i kaparima)

U tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte inćune i češnjak pa kratko podinstajte. Dodajte zgnječene pelate. Smanjite vatru pa dodajte kapare, masline, origano, crni papar, ½ šalice vode i sve dinstajte 20-ak minuta. U međuvremenu skuhajte tjesteninu al dente. Ocijedite je i promiješajte s umakom. Servirajte s parmezanom.