Teleći rižoto na dva načina

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Teleći (ili juneći) rižoto
Teleći rižoto

Teleći (juneći) rižoto na 2 načina

Ako imate malo vremena za pripremu obroka, ovaj rižoto možete napraviti tako da paralelno kuhate i rižu i meso pa sve na kraju pomiješate i završite zajedno ili možete rižu skuhati zajedno s mesom.

Ako vam je slučajno ostalo malo pečenja, gulaš ili komad kuhanog mesa od prethodnog dana, možete ga napraviti na isti način i biti će jednako ukusan i još brže gotov.

Za 4-5 osoba

Vrijeme pripreme i kuhanja: 35 minuta

  • 50 dag riže
  • 80 dag telećeg mesa (komadi veličine zalogaja)
  • 1-2 luka (sitno nasjeckana)
  • 1 dl bijelog vina
  • malo crvene paprike
  • žličica koncentrata od paradajza
  • jušni temeljac ili voda
  • sol                          
  • papar
  • maslinovo i suncokretovo ulje
  • prema želji - prstohvat šafrana (način 1)
  • prema želji - nasjeckani peršin (način 1)
  • prema želji - komadić putra (način 2)
  • 2 žlice parmezana (način 2)

Teletinu operite, obrišite i narežite na komade veličine zalogaja. Sitno nasjeckajte luk i na tavi na malo ulja ga podinstajte te dodajte narezano meso. Miješajući dinstajte i hvataljkom ili kuhačom okrećite meso sa svih strana. Nemojte ga propikivati. Nakon 10-ak minuta zalijte bijelim vinom, posolite, popaprite i dodajte malo crvene paprike. Kada vino ishlapi, dodajte koncentrat paradajza pa postupno podlijevajte jušnim temeljcem ili vodom dok meso ne omekša.

U međuvremenu možete odvojeno skuhati rižu (što je brži način) pa je dodati mesu ili možete rižu skuhati zajedno s mesom (malo dulji način pripreme rižota):

Način 1:

Rižu skuhajte al dente u slanoj vodi u posebnom loncu te joj zbog lijepe žute boje dodajte prstohvat šafrana.  Kuhanu rižu dodajte pilećem umaku. Promiješajte i prema želji pospite sitno nasjeckanim peršinom.

Način 2:

Kad meso malo omekša, dodajte nekuhanu rižu i uz stalno miješanje zalijevajte jušnim temeljcem dok se riža ne skuha. Na kraju u rižoto umiješajte komadić putra i žlicu ribanog parmezana pa poklopite rižoto i pustite ga par minuta da se okusi povežu i prožmu.


Slični članci: