Teleća koljenica s krumpirom

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Koljenica
Koljenica s krumpirima

Kad dolaze gosti, volim spremiti teleću koljenicu, jer s njom nema puno posla, a jako je sočna, mekana i ukusna. Svi je vole i s njom je uvijek garantirano uspješan ručak ili večera. Dok se glavno jelo peče u pećnici, uspijem pripremiti niz drugih jela – predjela, salate i deserte... I za 2 - 3 sata – sve je gotovo!

Za 4-6 osobe

Vrijeme pripreme: jednodnevni pac

Vrijeme pečenja: 2 sata i 30 minuta

  • 2 kg teleće koljenice
  • 1,5 - 2 kg krumpira
  • paradajz (narezan krupno)
  • luk (narezan krupno) 
  • mrkva
  • korijen celera
  • paprika
  • (tikvicu, batat i patlidžan pred kraj dodajte da se ne raspadnu)

Za marinadu:

  • 1/2 šalice soli
  • 1 žlica mljevene crvene slatke paprike
  • kadulja
  • ružmarin i prema želji ostele mediteranske ili provanske trave
  • 1,5 dl ulja (pola suncokretovo, pola maslinovo)

Koljenicu (najbolje dan ranije, ali nije neophodno) natrljajte solju, crvenom paprikom, kaduljom, ružmarinom i ostalim začinima prema želji te maslinovim i običnim uljem te ostavite najbolje već u kalupu/vatrostalnoj zdjeli u kojoj ćete peći koljenicu. Poklopite je i do sutra držite u hladnjaku.

Zagrijte pećnicu na 180 C. Stavite koljenicu u pekač/kalup, zalijete s malo ulja i na štednjaku, kratko zapecite sa svih strana okrećući hvataljkama, da se zatvore svi okusi i sokovi i da bude sočna i meka. Zatim dodajte krupno narezano povrće i oguljeni krumpir, posolite, poparite i začinite prema želji i povrće te zalijte s uljem u kojem se marinirala koljenica i stavite u unaprijed zagrijanu pećnicu da se peče oko 2 - 2,5 sata. Koji put je okrenite i zalijte sokom od pečenja. Nemojte je pikati vilicom da ne izađu sokovi, već je okrećite hvataljkama.

Napomena: Ako je krumpir izrezan na manje komade dodajte ga koljenici tek nakon pola sata - sat pečenja.

Koljenica
teleća koljenica s krumpirima