Teleća koljenica s krumpirom

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Koljenica
Koljenica s krumpirima

Kad dolaze gosti, volim spremiti teleću koljenicu, jer s njom nema puno posla, a jako je sočna, mekana i ukusna. Svi je vole i s njom je uvijek garantirano uspješan ručak ili večera. Dok se glavno jelo peče u pećnici, uspijem pripremiti niz drugih jela – predjela, salate i deserte... I za 2 - 3 sata – sve je gotovo!

Koljenica
Koljenica s krumpirima

Za 4-6 osobe

Vrijeme pripreme: jednodnevni pac

Vrijeme pečenja: 2 sata i 30 minuta

  • 2 kg teleće koljenice
  • 1,5 - 2 kg krumpira
  • 10 dag paradajza (narezan krupno) - može i ne mora
  • 10 dag luka (narezan krupno)  - može i ne mora

Za pac:

  • 1/2 šalice soli
  • 1 žlica mljevene crvene slatke paprike
  • 2 češnja češnjaka - prema želji
  • 1 žlica senfa
  • kadulja
  • ružmarin i prema želji ostele mediteranske ili provanske trave
  • 1,5 dl ulja (pola suncokretovo, pola maslinovo)
Koljenica
Teleća koljenica s krumpirima

Koljenicu (najbolje dan ranije, ali nije neophodno) natrljajte solju, crvenom paprikom, češnjakom, senfom, kaduljom, ružmarinom i ostalim začinima prema želji te maslinovim i običnim uljem te ostavite najbolje već u kalupu/vatrostalnoj zdjeli u kojoj ćete peći koljenicu. Poklopite je i do sutra ostavite u hladnjaku.

Zagrijte pećnicu na 180 C. Rasporedite u kalup koljenicu zajedno s paprikom, lukom i paradajzom te s oguljenim, posoljenim krumpirom. Zalijte s uljem iz paca i stavite u pećnicu da se peče oko 2 - 2,5 sata. Koji put je okrenite i zalijte sokom od pečenja. Nemojte je pikati vilicom da ne izađu sokovi, već je okrećite hvataljkama. Ako je krumpir izrezan na manje komade dodajte ga koljenici tek nakon pola sata - sat pečenja.

Također koljenicu možete prvo na tavi ili u kalupu u kojem je pečete, kratko zapeči prvo na štednjaku, sa svih strana okrećući hvataljkama, da se zatvore svi okusi i sokovi i da bude sočna i meka.

Koljenica
teleća koljenica s krumpirima

Slični članci: